Author Topic: Mekkora hangszórók vannak a fiestába  (Read 14156 times)

Offline lacccus

  • A mester
  • *****
  • Posts: 638
  • Segített?: +39/-5
Re: Mekkora hangszórók vannak a fiestába
« Reply #15 on: 2008 April 02, 14:55:19 pm »
Ha csak simán a gyári fejre akarjátok kötni a gyári hangszórót(vagy alap rendszerre az alap hangszórót),akkor tapasztalatom szerint a fázishelyes bekötés a követendő.
Az alap hangszórók nem jól tolerálják a fordított bekötést,szóval,a membránnak kifelé!! kell elmozdulnia!
Gyurgyo!amit írtál,igaz lehet,de reflex kialakításnál.ideális esetben,az autóban a hangszóró mögötti tér,zárt.

silvercircle!kapisgálod a dolgokat ;) :notworthy:
Már leírtam valahol bővebben,de most összefoglalom:komolyabb rendszereknél bármit lehet bárhová kötni,úgy értem,hogy pl a mélyközép lehet pl fázishelyesen,a hozzá tartozó magas pedig fordítva.az ellenkező oldalit szintén lehet variálni,bárhogy.
ennek a célja az,hogy a hangzást minél inkább a vezető szempontjából ideálisan lőjük be(azaz,annak ellenére,hogy a vezető bal oldalon ül,mégis előtte szólal meg a zene,nem pedig tőle jobbra a jármű középvonalánál,mint a szobai sztereo esetében)én minden esetben a helyes bekötéssel kezdek,és próbálgatok a vezetékcserélgetésekkel,hogy hogy a jobb,ez sok idő,és még több meghallgatás!
Ez az egész viszont csak akkor érvényesül,ha a rendszerünkhöz mélyláda is tarozik.
(amit szintén lehet fázishelyesen,vagy fordítva kötni)
a mélyláda polaritásának változtatásával,be lehet lőni a rendszert úgy,hogy a mély hangokat előlről halljuk,holott a láda hátul van! ;)
Minden ami autĂł hifi!:)

silvercircle

  • Guest
Re: Mekkora hangszórók vannak a fiestába
« Reply #16 on: 2008 April 02, 15:05:47 pm »
Köszönöm a pontosítást, én is valahogy így gondoltam, csak belezavarodtam. :)
A gyári hangszórókkal semmilyen tapasztalatom nincs, azon kívül, hogy kiszereltem őket, mert a mostani kocsimban csúnyán le voltak égve. Az MK3-ban meg nem is volt. A JBL-ek meg nem igazán érzékenyek a fázishelyes beállításra (szépen szólnak mindenhogy, csak árnyalatnyival másképp), ezért azt tapasztalati úton állítottam be, ahogy te is mondtad.

Offline Gyurgyo

  • Látott már fiestát
  • ***
  • Posts: 85
  • Segített?: +0/-0
Re: Mekkora hangszórók vannak a fiestába
« Reply #17 on: 2008 April 02, 16:16:20 pm »
Hát akkor ezt nem jól tudtam...bocsi.De tanultam belőle :) Egyébként én úgy hallottam, hogy egész jól szól a gyári cd-s cucc a kocsiban. Igaz ez?
Gyurgyo

seeedi

  • Guest
Re: Mekkora hangszórók vannak a fiestába
« Reply #18 on: 2008 April 02, 20:09:26 pm »
A gyári hangszórók egész jól szolnak, de azért mégse az igazi, mert a magasabb hangtartományok is a térdednél szolnak, ami a füledhez már nem ugy jut el, mint egy komponens szettnél. Egyébként én is egy JBL szettet raktam előre 16 centisből, és ha poralitást változtattam, akkor se változott a hangzása.

Offline Gyurgyo

  • Látott már fiestát
  • ***
  • Posts: 85
  • Segített?: +0/-0
Re: Mekkora hangszórók vannak a fiestába
« Reply #19 on: 2008 April 02, 22:08:56 pm »
És csak a hangszórókat cserélted ki? A fejegység maradt a régi? Én karos távírányítóval kértem a gépet és gondolom az csak a gyári fejegységgel működik azért kérdezem. Egy hangszórócsere már segít? Kb mennyibe van egy ilyen csere?

Köszi

Gyurgyo

seeedi

  • Guest
Re: Mekkora hangszórók vannak a fiestába
« Reply #20 on: 2008 April 03, 16:59:23 pm »
Elöször a fejegységet cseréltem ki egy usb-s Clarionra. Meg kapott hátulra egy JBL mélynyomót MAC erősítővel. Később jöttek az ajtókba az új JBL-ek. A gyári hangszóró is jó volt, szerintem 1 pár csipogóval megpótolva nagyon jól tudna szólni. A régi fejegység dupla din méretű volt, ugyhogy kellett hozzá egy átalakító keret, meg egy ISO kábel. Ez postaköltséggel kb 7000-ből megvan +amilyen fejegységet választol.