Author Topic: összetört autó :(  (Read 31146 times)

RyAn

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #30 on: 2008 November 07, 16:08:26 pm »
 :(

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: összetört autó :(
« Reply #31 on: 2008 November 07, 16:11:02 pm »
részvét Annamari! Reméljük nem lesz több hasonló eseted az életben! Sajnos én ugyanezeket tudnám elmondani, csak nem autó összetörése, hanem ellopásának kísérlete és temes kár okozás esetében, a tolvaj akit tettenértek, lehet mára már még 10 autót elkötött... 72 óra után kinn volt és egy ejnyebejnyével megúszta... nekem meg van fél millió károm... csak azért mert itthon álltam a ház előtt az autóval... rendőrségi határozatra azóta várok (szept 30.-án történt az eset), de perre megy a dolog az is biztos... Jah a rendőr mit mondott? "A srác már kinn van, de megígérte (a bűnöző...), hogy nem jön többet a 13. kerületbe... mélyen felháborít a hatóságok hozzáállása... jah és arról nem beszélek hogy azóta havi plusz 15e mert garázsban kell tartani az autót, mivel nincs pénzem tetőt javíttatni...

Kicsigee

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #32 on: 2008 November 10, 09:37:46 am »
Sziasztok!

Akkor mesélek: szeptember 4. összetört az autó. Ma november 7. Még mindig semmi. És ez nem vicc.
...
Szia Annamari79

Ne add fel. Én is hasonló cipőben járok. Nekem 2008 január 24-én törték össze a Subarumat. Stoptáblától jött ki a pipi. Elvittem a kocsija elejét. Nekem 3.5 misi a kár. Rendőrség 60 nap alatt hozott határozatot, amit megfellebbezett a károkozó az utolsó napon, ezért a rendőrség átadta az ügyet a bíróságra. A büntetése 4 hónap jogsibevonás, 30.000 bünti és büntetőpont. Azóta egy kukk sincs. Megjegyzem, ma 2008 nov. 10 van. A kocsi 3 hónap alatt lett kész. Sajnos, hogy használni tudjam zsebből fizettem ki.
De azóta felkészültem, mert ha egyszer vége lesz a pernek, és netalán nem én leszek a hibás (Magyarországon soha nem lehet tudni).megy a polgári per. Hiszen amig nincs meg az autód addig az autóbérletet ki lehet(kell) fizetettni a károkozóval és minden egyéb költséget is. A bérelt autó hasonló legyen mint az összetört. Egyébként a TK esetén a biztosító fizet 30 nap autóbérletet. Úgyhogy ne keseredj el.

Annamari79

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #33 on: 2008 November 10, 10:46:19 am »
Szia!

Igen, csak sajnos a Köbe 40% guruló költséget levon, aztán én még tankoljam is... Szóval még ezen is én buknék kb. 60 ezret... nagyon az ember mellé áll a biztosító, nem tudom mi lenne most akkor, ha én lettem volna a hibás..

Hihetetlen veletek is mi történt... a per akár 3 évig is elhúzódhat sajnos.
sUdYe! a garázsbérletről kérj ám számlát, mert ezek a költségek is peresíthetők!




Bihi

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #34 on: 2008 November 10, 12:05:50 pm »
Szia Annamari!

Érdekelne az a törvény? Lennél kedves belinkeli?

Nagyon köszönöm! :notworthy:

Sziasztok!

Akkor mesélek: szeptember 4. összetört az autó. Ma november 7. Még mindig semmi. És ez nem vicc.
A biztosítós ügyet legközelebb részletezem. Horror! KÖBE-sek meneküljetek, amerre csak láttok, lehetőleg az Allianz felé vegyétek az irányt!

Jelen helyzet: cirka 62 nap után sikerült a rendőrségnek a határozatot megszülnie. Na és mi van benne?
Elég meglepő, engem mélységesen felháborított. Persze, akinek esetleg volt már ügye és volt rendőr ismerőse, talán nem fog meglepődni.
Természetesen le van írva a történet, hogy nem én vagyok a hibás stb. stb. A fiatalkorú károkozót figyelmeztetésben!!! részesítették. Leírják, hogy 129 ezer Ft-ig bírságolható lenne, de nem, mivel súlyosan megsérült, nincs önálló keresete. Holnap akár már felülhet a következő motorjára....
Inkább nem dühöngök, beletörődök.  Ebben csak az a legborzasztóbb, hogy a barátnőmet még azért is megbűntették, mert nem volt világítás a biciklijén... Mi a tanulság? Ha 17 év alatti vagy, van egy motorod, bármit csinálhatsz, bárkinek nekimehetsz, összetörhetsz trabantot, bmw-t, nem számít. Kicsit elmarasztalnak és kész. Ennyi. Kocsid van? Nincs köteleződ? Bünti. Túllépted a megengedett sebességet? Bünti. Balesetet okoztál? Bünti.
Nagy harcok, panasztétel és minden más árán gazdasági totálkáros lett az autó. Na, mindenhogy bukta az egész. Mivel van rajta hitel. És hogy mindezt ki fizeti meg? Hát én. Hogy plusz 3 órát elvesz az életemből az autónélküli élet? Kit érdekel? Hogy egy 16 éves srác miatt kiszállt az ablakon közel 1 millió? Hm?
Most, hogy megvan a rendőrségi határozat, a bank és a biztosító elkezdi egymással rendezni a dolgokat, így talán 3-4 hét múlva lesz valami.
Amúgy meg: senki ne hagyja annyiban a dolgokat. Ugyanis 2 hónapos interneten való kutakodásom eredménye folytán találtam egy törvényt, ami minket, károsultakat véd. Nem szabad belenyugodni semmibe. Ha perre kell vinni, hát legyen. Többek között én is olyan ember vagyok, akinek számít 300-700 ezer Ft. Akár 3 év múlva is. Várok, türelmesen. Közben lélekben búcsúzom az autómtól :(

Annamari



Kicsigee

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #35 on: 2008 November 10, 14:55:11 pm »
Szia!

Igen, csak sajnos a Köbe 40% guruló költséget levon, aztán én még tankoljam is... Szóval még ezen is én buknék kb. 60 ezret... nagyon az ember mellé áll a biztosító, nem tudom mi lenne most akkor, ha én lettem volna a hibás..

Hihetetlen veletek is mi történt... a per akár 3 évig is elhúzódhat sajnos.
sUdYe! a garázsbérletről kérj ám számlát, mert ezek a költségek is peresíthetők!




Semmi gond a számlákkal. Napi 25e egy STI bérlése, ez 3 hónapra nem kevés, a kifizetett 3.5 misi kamata is jó lesz (11.5%). Remélem a kettő lesz annyi hogy a gyereknek vegyek egy új gépet.  Ha lúd, hát legyen kövér. Majd a kedves hölgy megtanulja vállalni a tettéért a következményeket jogilag és anyagilag is. Igazából nem értem mire a fellebbezés. A stoptábla az stoptábla. A rendőrcsaj mondta, hogy az ilyen eset teljesen egyértelmű a bíróság számára is, nem mentem gyorsabban a megengedettnél. Az ítélet marad, kivéve a pénzbüntetés, mely legalább a duplája lesz.

Annamari79

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #36 on: 2008 November 10, 15:31:21 pm »

1959. évi IV. törvény
a Polgári Törvénykönyvről
XXXI. fejezet
A felelősség módja, a kártérítés mértéke
355. § (1) A kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges, vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni.
(2) A kárt pénzben kell megtéríteni, kivéve, ha a körülmények a kár természetben való megtérítését indokolják. A kár természetben való megtérítése különösen akkor lehet indokolt, ha a kártérítés tárgyát a károkozó maga is termeli, vagy az egyébként a rendelkezésére áll.
(3) Kártérítésként járadékot is meg lehet állapítani. Rendszerint járadékot kell megállapítani akkor, ha a kártérítés a károsultnak vagy vele szemben tartásra jogosult hozzátartozójának tartását, illetőleg tartásának kiegészítését hivatott szolgálni.
(4) Kártérítés címén a károkozó körülmény folytán a károsult vagyonában beállott értékcsökkenést és az elmaradt vagyoni előnyt, továbbá azt a kárpótlást vagy költséget kell megtéríteni, amely a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges.



 Dr. Kovács Kázmér, az A2 jogi szakértője válaszol:
  Olvasónknak nagy szerencséje, hogy nem önhibás cascós kárrendezésre, hanem idegenhibás teljes kártérítésre jogosult a károkozó kötelező felelősségbiztosítása alapján. Sokan tudják, de kevesekben tudatosult, hogy a két kárrendezés között nemcsak a casco közismert önrészesedése a különbség. A kötelező biztosítás alapján történő kárrendezésnél ugyanis a kártérítés mértékére, az érvényesíthető kár terjedelmére nem a biztosítási szerződés rendelkezései, hanem elsősorban a Polgári Törvénykönyv kártérítési szabályai az irányadók.
Ezen utóbbiak azt jelentik, hogy a kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges, vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni. Kártérítés címén a károkozó körülmény folytán a károsult vagyonában beálló értékcsökkenést kell megtéríteni; ez közismert, de a kárért felelős személy (esetleg a biztosító is) szívesen megfeledkezik róla, hogy nemcsak ezt, hanem azt a költséget is meg kell térítenie, amely a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges.

Miért hangsúlyozom ezen utóbbit? A kárigény érvényesítése során nem mindegy, hogy a károsult a kárösszeget milyen címen igényli. Ha gépkocsiban bekövetkezett kárként kéri az ügyfél a térítést, akkor a biztosító joggal hivatkozik arra, hogy egy hitelből vásárolt gépkocsi nem fog többet érni a piacon, mint a készpénzért vásárolt, ezért a gépkocsiban bekövetkezett kár címén még kötelező felelősségbiztosítás esetén is elzárkózik a kamatveszteség térítésétől (casco biztosítás esetén a hitelkamatoknak mint költségeknek a térítése azért nem követelhető, mert nincs Magyarországon olyan casco biztosítás, ami a hitelkamatokra is vonatkozna).

Amennyiben azonban költségként kísérli meg az igényérvényesítést a felelősségi kár károsultja, akkor a biztosító jogszerűen már nem zárkózhat el a kamatkülönbözet térítésétől, hiszen a Ptk. fent idézett 355. § (4) bekezdése értelmében nemcsak a vagyonban beállt értékcsökkenést, hanem a károsultat ért vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges költségeket is meg kell térítenie a károkozónak (és természetesen a károkozó helyébe lépő felelősségbiztosítónak is).

Ha az ügyfél másfél éve hitelre vásárolt gépkocsija totálkáros lett, az azt jelenti, hogy kell egy másik kocsit hitelre vásárolnia annak érdekében, hogy az eredeti állapot helyreálljon, vagyis legyen egy kocsija, amit használni tud. A finanszírozó nem fogja visszatéríteni az eddig fizetett kamatokat, és nem fogja elengedni (legfeljebb diszkontálni) a totálkárosítás folytán jelentkező rendkívüli előtörlesztés okán a hitelhátralék kamatait sem. Az ügyfélnél zárási költségek és más költségek is felmerülnek a kétszeres hitelkiváltás folytán. Ezek a rendkívüli költségek és a kamatkülönbözet (figyelembe véve persze, hogy az újabb hitelnek később jár le a futamideje, mint a korábbinak lejárt volna) térítésére a biztosító a Ptk. fent idézett szabálya alapján köteles, hiszen az a károsultnál mint jogellenes károkozó cselekménnyel összefüggésben felmerült költség jelentkezik, ami ennélfogva végső fokon peresíthető is.

Az ügyfél totálkár határán levő károsodás esetén akkor tudja egyszerűbben megoldani a problémáját, ha inkább a kijavítást és az azzal együtt járó értékcsökkenést választja, mert kevesebb az utánajárás. Amennyiben azonban a gazdasági totálkár határát túllépi a sérülés mértéke, akkor a leírtak alapján joga van rá, hogy a balesettel összefüggésben valamennyi felmerült és dokumentált költsége (így a kamatkülönbözet, zárási költség stb.) megtérítését igényelje a károkozó felelősségbiztosítójától, természetesen a vagyonában, tehát adott esetben a gépkocsijában bekövetkezett káron kívül.

Az Autó2 újság 2006/4. számában megjelent cikk rövidített változata
 

Bihi

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #37 on: 2008 November 10, 15:45:17 pm »
Sok köszi!

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: összetört autó :(
« Reply #38 on: 2008 November 10, 17:38:44 pm »
Semmi gond a számlákkal. Napi 25e egy STI bérlése, ez 3 hónapra nem kevés, a kifizetett 3.5 misi kamata is jó lesz (11.5%). Remélem a kettő lesz annyi hogy a gyereknek vegyek egy új gépet.  Ha lúd, hát legyen kövér. Majd a kedves hölgy megtanulja vállalni a tettéért a következményeket jogilag és anyagilag is. Igazából nem értem mire a fellebbezés. A stoptábla az stoptábla. A rendőrcsaj mondta, hogy az ilyen eset teljesen egyértelmű a bíróság számára is, nem mentem gyorsabban a megengedettnél. Az ítélet marad, kivéve a pénzbüntetés, mely legalább a duplája lesz.

Nekem volt egy kísértetiesen hasonló esetem. főútvonalon haladtam 40-45km/h-s sebességgel, mikor kábé a kereszteződéstől olyan 7-8m-re lehetettem , úgy gondolta egy mercis, hogy ő átfér még előttem, hiába van neki stoptáblája. személyi sérüléses baleset, jóbarátom kocsija akiével voltam gazdasági és műszaki totálkár (306 peugeot). Tehát muszáj is volt rendőrt és mentőt is hívni. A rendőr mondta, hogy egyértelmű, 30 nap alatt meg is hozták a határozatot, amit az okozó megfellebbezett. bíróság. Hivatalból hozott egy ítéletet, ezt is megfellebbezte. úgyhogy másodfok, bíróság, meghallgatás, tárgyalás. másfél év volt az eljárás. pedig egy totál egyértelmű helyzetről volt szó.

Amúgy apró megjegyzés, ha gyorsabban is mentél a megengedettnél, a STOP tábla ellenére az elsőbbségadás elmulasztása nagyobb vétség, max téged is megbüntetnek a gyorshajtásért, ha a balesetért bizonyíthatóan nem a gyorshajtás hanem az elsőbbség nem megadása a felelős.

Bihi

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #39 on: 2008 November 11, 12:37:54 pm »
Sziasztok!

Pontodsan hogy is van ez?

Lassan egy hónapja törték össze az autómat.
Ügy folyamatban, de per pillanat BKV-zok. Ünnepekre viszont mennék vidékre, ha addig nem lesz kés a saját kocsim(valószínűleg nem lesz kész) :'(   . Aszisztansz autót kérhetek bármikortól? Vagy csak a balesetet követő 30 napig érvényes ez?   

Köszi a választ!

Bihi

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #40 on: 2008 November 12, 14:54:32 pm »
Na sajnos a biztosító azt közölte velem, hogy a 2és fél éves autóm roncsértéke 900 ezer, a javításra 921 ezret tudnak adni. De könyörgöm, ha nekem a gyári szakszervíz 1,4milliót határoz meg akkor fizessék már ki! Ja meg hogy ha méltányosságot kérek mert a munkámhoz kell az autó meg a beteg gyermekemet szeretném megkímélni a bkv-n utazó tetves jegyet sem váltó hajléktalanok bűzétől meg a nitrólakkot beszipuzó népségtől(előbbit mindennap, utóbbit tegnap tapasztaltam), abban az esetben kegyes 30 ezer ft-ot dobtak rá!!!!
Mért kell nekem sufni szervizbe(hozzáteszem ott os vannak jó szakemberek) vinnem, mért kell a garanciás autómba bontott vagy utángyártott alkatrészeket tetetnem? Én fogok azzal a kocsival járni, és fontos a megbízható garanciális alkatrész stb...ez egy veszélyes üzem.
A családom és én is idegbeteg vagyok, munkahelyemen legalább együttéreznek velem és az esetleges tévedéseimet elnézik. De a biztosító(posta) szarik rá. Ők jól érzik magukat.
Hiába hivatkozok törvényekre meg ilyenek, nagyhatalom. Nem fogom magamat hagyni, ha már ennyi ideget beleöltem kijárom magamnak.


Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: összetört autó :(
« Reply #41 on: 2008 November 12, 15:19:24 pm »
te még jól jártál. nekem a régi kocsimnál avultatva adtuk be a kalkulációt, 300e Ft, és erre mondta a biztosító hogy 100e! én elfogadtam mert SOS volt és az új tulaj már várta a kocsit. De tapasztalat amíg nem ügyvéddel mész oda, addig geciznek.

Bihi

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #42 on: 2008 November 12, 15:37:03 pm »
Azt hittem emberi hangon lehet velük szót érteni, de ha kell kapnak ügyvédet jogászt DAS-t mindent. Még a pápát is elviszem nekik!

Ha előre viszi az ügyemet akkor szinte bármilyen eszközt bevetek.

Styleair

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #43 on: 2008 November 12, 20:24:21 pm »
Azt hittem emberi hangon lehet velük szót érteni, de ha kell kapnak ügyvédet jogászt DAS-t mindent. Még a pápát is elviszem nekik!

Ha előre viszi az ügyemet akkor szinte bármilyen eszközt bevetek.

Nem próbáltál olyan szervízt keresni, aki a biztosítóval is lerendezi a dolgot, és az autódat is megcsinálja?
Több Ford szakszervíz is van, hívd fe őket sorban. Az autódat ha megcsinálják, az nekik így is pénz/bevétel.
Általában jó kapcsolatot ápolnak a biztosítok kárfelmérőivel, és megoldják (közben megtolják a hasznukat is) az ilyen eseteket. Próba szerencse!  :hello:

Annamari79

  • Guest
Re: összetört autó :(
« Reply #44 on: 2008 November 13, 07:56:19 am »
Szia!
Nekem is 900 ezer a roncsértékem, viszont nekem 5 éves az autóm, a szakszervíz javítási ajánlata 1,4 millió volt.
Így nekem gazdasági totálkáros lett. Szerintem nem kötelezhetnek, hogy ne szakszervízben javíttasd.
Nekem azt mondták, hogy én dönthetem el, hol javíttatom. Ha a javítási összeget te kéred, nem pedig közvetlenül a javító cégnek utalják, akkor te az áfa nélküli összeget kapod meg. Ha pedig a cégnek, akkor ott az ő ajánlatukban szereplő javítási összeget fogják a cégnek átutalni.
Ragaszkodj a szakszervízhez mindenképpen, ha te azt szeretnéd.
Te melyik biztosítónál vagy?
A.

Na sajnos a biztosító azt közölte velem, hogy a 2és fél éves autóm roncsértéke 900 ezer, a javításra 921 ezret tudnak adni. De könyörgöm, ha nekem a gyári szakszervíz 1,4milliót határoz meg akkor fizessék már ki! Ja meg hogy ha méltányosságot kérek mert a munkámhoz kell az autó meg a beteg gyermekemet szeretném megkímélni a bkv-n utazó tetves jegyet sem váltó hajléktalanok bűzétől meg a nitrólakkot beszipuzó népségtől(előbbit mindennap, utóbbit tegnap tapasztaltam), abban az esetben kegyes 30 ezer ft-ot dobtak rá!!!!