Author Topic: Büdös Klíma  (Read 20568 times)

Retibika

  • Guest
Büdös Klíma
« on: 2007 August 07, 15:47:05 pm »
Sziasztok,

Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Nem vagyok lusta, már 1hete foglalkozom a témával, inkább leírom, hogy mit hogyan csinálok és utána, hogy mi a gondom.

30-35 fok meleg van, ablakok fel, klíma be, de csakis belső keringtetéssel, venti 2es fokozaton, lábra és arcra irányítva. Kb. 20-30 perc használat után kikapcsolom a klímát, kikapcsolom a belső keringtetést, de a ventilátort még hagyom. Ekkor kezdődik a probléma. Valami iszonyatos fülledt büdös kezd kiáradni a nyílásokból.
Az autó 1 hete esett át a 2. éves kötelező szervízen, ahol kiemeltem ezt a problémát. Annyit mondtak, hogy klíma karbantartása esetleg pollenszűrő csere helyreteszi a masinát. Persze ennek ára van. Hát jól van, mondom én.
Néhány óra múlva kocsit elviszem, erre büdösebb, mint mikor odavittem. Megyek vissza, mire közlik velem, hogy ennél többet nem tehetnek. A számlán amit adtak nem szerepelt a pollenszűrő csere. 15 perc vita után otthagytam őket.

Neten elkezdtem a téma után olvasni és ki is próbáltam a tippeket. Kezdtem a pollenszűrő cseréjével. Gázpedált leszereltem, oldalsó műanyagot nem kicsavartam, hanem kipattintottam, mert örökmenetes volt (már itt sejtettem, hogy nem nyúltak hozzá...), megdöbbenve látom, hogy nemhogy nem cserélték, de nincs is benne a pollenszűrő. No problémó, olvastam róla, hogy gyárilag nincs. Na mondom, akkor rakjuk rendbe. Fogtam ezt a habos klímatisztító sprayt és leírtak szerint, plusz amiket olvastam fórumokon, használtam. Közben elmentem venni pollenszűrőt, hiszen, hamár szétkaptam a kocsit, legalább rakok bele. Megvolt minden, gép összerak, beindít, működik minden. :)

Ennek örültem, mert életemben először nyúltam kocsihoz. Na, akkor irány egy hosszabb út. Klíma be. Majd leállításnál még mindig van az a kellemetlen szag, bár már veszített az intenzításából.

Valaki tud erre egy végleges megoldást vagy örökre ettől kell szenvednem? Nem értem mi lehet a baj. Vagy idővel el fog múlni a szag? Nincs kedvem minden héten szétszerelni a kocsit. Kérlek titeket, ajánljatok valamit, mert kezdem elveszíteni a hitemet. Ráadásul egy haverommal együtt vettük a kocsinkat, neki is ugyanez a típus van, még a rendszám is csak 2 számmal tér el, annyi különbség van, hogy neki soha semmi baja nincs a klímával.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv: Rétibika

Offline PharaoM41

  • Látott már fiestát
  • ***
  • Posts: 93
  • Segített?: +2/-0
Re: Büdös Klíma
« Reply #1 on: 2007 August 07, 18:22:18 pm »
Üdv!

Sajnos az okát nem tudom a bűznek, de nekem is az van, hogy ha kikapcsolom a klímát, de még hagyom a propellert, akkor (én úgy hívom) strandszag jön be az utastérbe. Nekem nem nagyon intenzív az "illata", ezért nem is zavar. De sokkal párásabb levegő jön be. A klíma eleve nagyon száraz levegőt termel és kikapcsolás után gondolom ezért érzem meg a hirtelen nagy páratartalmú levegőt. Ha nem nagyon büdi, akkor szerintem az még nem kóros. Biztos van rá magyarázat. Érdekesség képpen én is megtudnám, hogy mi.

Endre

  • Guest
Re: Büdös Klíma
« Reply #2 on: 2007 August 07, 20:59:49 pm »
helló!
az "illatot" nem tudom hogy mi okozza de autós vagy klimával foglalkozó boltokban lehet kapni klimatisztító spray-t azt nem tudom hogy kell használni de azt igen hogy hatásos!

Retibika

  • Guest
Re: Büdös Klíma
« Reply #3 on: 2007 August 07, 22:40:10 pm »
A szagot valószínűleg gomba vagy más baktériumok okozzák. Ezt hivatott elpusztítani a habos klíma tisztító, amit használtam. De a szag megmaradt. Olvastam füstbomba szerű spray-ről is, de vegyes a tapasztalat. Nem tudom mitévő legyek.. :(
Lehet, hogy elmegyek egy klíma szervízbe, hátha a kocsis változathoz is értenek egy picit.

mamut

  • Guest
Re: Büdös Klíma
« Reply #4 on: 2007 September 11, 20:58:48 pm »
sziasztok nekem fordom 2 éves és nincs bene rossz szag!! jó az orrom! én példának okáért nem használok belsö keringetést mindig fris levegötkérek avagy kűlsö levegöt van pllenszűröm ha párásodik nézd meg neme levan dugulva a fris levegö nyillásod én renceresen takaritom mert fás hejen lakom és elég gyakran teli van levélel.A gobbák és a baktériumok a kimákon akkor tudnak megtelepedni hogy ha folyamatosan páravan avizcsepekk vanak az elpárologtaton ezt az egy séget ugy hivják alatta van kell leniu egy ugynevezett csep tálcának ami öszegyüjti a lecsapodott párát és majd ki folyik a gépből na ott vanak a gombák: egy javallat probáld meg kifűteni én szoktram ez aszt jelenti csavard fel a fűtést tökig de ne használj belsö levegöt csak kűlsöt nekem 80 :sunny: fokos levegöt fuj le (elözö autom nálbevált opel 30-40 perc volt a száritás) havonta megcsinálom nyáron eddig koser :icon_salut:

Offline Kuti

  • Lacos
  • A mester
  • *****
  • Posts: 1743
  • Segített?: +33/-4
Re: Büdös Klíma
« Reply #5 on: 2007 December 20, 12:21:18 pm »
Nos pár hozzászólás a kézikönyvben benne van :evil5: nem szabafd hosszan a belső keringtetést használni, max 5 perc ez azé van mert megy elötted egy Ideiglenes Forgalmi Akadály, azaz IFA oszt az büdös, mintt sok más járgány is. Bekapcs oszt nem érzed (perzse csak ha időben nyomtad meg.
Aztán ott van a kézikönyvben az is :evil5: hogy havonta legalább 30 percre kapcsold be, hogy kiotisztuljon, ne legyen állott a rendszer, na ezaz ami nálam elfelejtődik, efektív a klíma van hogy fél évet is pihent nálam, ennek a klímának nincs értelme, a digitálissal lenne :) nos nekm 2004 végi a verda és volt pollen meg mindenféleszűrő. Ezt minden adandó alkalomkor kell cserélni. Nekem soha az életben nem volt büdös.

Kiégetés: nem rossz ötlet! Bár nem ezért de ki szoktam égetni bőven. Belegondolva logikus!
Egyszerűen szeretem ha gyorsan nagyon meleget csinálok és utána folyamatosan csökken a hőmérséklet, hogy mire megérkezek ne fázzak :)
Astra vagy Fiesta!?
ui.: Saját helyesírási hibáimért előre kérek elnézést! :D

Offline fiesta2002

  • A mester
  • *****
  • Posts: 1087
  • Segített?: +75/-0
Re: Büdös Klíma
« Reply #6 on: 2007 December 21, 12:55:45 pm »
A klímát nem azért kell havonta bekapcsolni, hogy ne büdösödjön, hanem azért, hogy a gázban levő olajtól kenést kapjon.
Ha ezt nem teszed, van rá esély, hogy kiszáradnak a tömítések és jobban szökik a gáz.  :(
Mk6 1.3 benzin

Robi

  • Guest
Re: Büdös Klíma
« Reply #7 on: 2008 June 23, 08:24:57 am »
Egy hülye kérdés: Télen hogy használjam a klímát, mikor örülök, h felfűt az autó?
Vagy melegnél is be lehet kapcsolni 30-40 percig?

Offline Kuti

  • Lacos
  • A mester
  • *****
  • Posts: 1743
  • Segített?: +33/-4
Re: Büdös Klíma
« Reply #8 on: 2008 June 23, 09:34:31 am »
a klíma nem csak hűt, hanem fűt is ;)
Astra vagy Fiesta!?
ui.: Saját helyesírási hibáimért előre kérek elnézést! :D

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: Büdös Klíma
« Reply #9 on: 2008 June 23, 11:48:23 am »
a klíma nem csak hűt, hanem fűt is ;)
már amelyik... nem mindegyik tud fűteni... a digitklímák általában igen, de a simák nem.

Offline scampi

  • Az öreg róka
  • ****
  • Posts: 384
  • Segített?: +14/-7
Re: Büdös Klíma
« Reply #10 on: 2008 June 23, 12:53:10 pm »
Szeretnék egy picirit belekontárkodni :)

1. A bűz leggyakoribb oka, hogy a nedvesség lecsapódik ugyebár és annak van egy elvezető csöve. Sokszor lehet látni hogy az autó alatt a klíma egy szép kis tócsát termel. Nos lehet hogy nem megy ki belőle a víz rendesen , bentragad és megbuggyan. A párás büdös levegő mindenképpen erre utal még a klíma után sem lehet párás!! Mivel nem maradhat bent víz a rendszerben!

Full fűtés jó melegben nyitott ajtókkal szellőztetve orvosolhatja a gondot , valamint ellenőrizd hogy rendesen ki megy a víz belőle!

2. Valami élőlény került bele és keresztre feszítette magát!

Antibacteriális szerekkel - sokszor - befújkálod és lassan lassan meggyógyul. Mármint nem az élőlény, annak már mindegy :)

3. Valamikor valamiért egy két csepp olaj került a rendszerből a radiátorra és ennek eléggé jellegzetes szaga van könnyű megkülömböztetni!

Mosás mosás mosás!

4. Lyukas - picit - a fűtőradiátorod, ennek is jellegzetes párás fagyállószaga van!

Tévhit: a klíma nem fűt! Az autókban nem. A hideg és a meleg levegő keveréséből állítja be a digitklíma a kívánt hőmérsékletet.

Kb ugyanaz mint a manuálisnál, kivéve, hogy a gombot egy számítógép tekergeti :) és a klíma - ha a rendszer nincs ECO-n vagy OFF- on akkor folyamatosan megy éppen azért, hogy a meleglevegőt le tudja hűteni ha kell.

Az újjabb autókon fűtéscsap már nincs, az is foatosan megy, csak az utastérbe engedi a meleget vagy nem a beállításoktól függően.

Üdv

Offline fiesta2002

  • A mester
  • *****
  • Posts: 1087
  • Segített?: +75/-0
Re: Büdös Klíma
« Reply #11 on: 2008 June 23, 16:57:06 pm »
Egy hülye kérdés: Télen hogy használjam a klímát, mikor örülök, h felfűt az autó?
Vagy melegnél is be lehet kapcsolni 30-40 percig?
Télen nem azért kell havonta/kéthavonta használni, hogy ne tenyésszenek benne a baktériumok, hanem azért, hogy a gázban levő olaj kenje a tömítéseket és ne száradjanak ki.

Mivel a klíma 4 fok külső hőmérséklet alatt nem kapcsol be, ki kell várni a meleg napokat vagy földalatti garázsban kel parkolni egyszer-egyszer.
Mk6 1.3 benzin

Lidy

  • Guest
Re: Büdös Klíma
« Reply #12 on: 2008 June 24, 19:17:27 pm »
Egy hülye kérdés: Télen hogy használjam a klímát, mikor örülök, h felfűt az autó?
Vagy melegnél is be lehet kapcsolni 30-40 percig?

Nem tudom nálad hogyvan,de az én autómban van egy okosság...hőmérsekletet lehet vele állítani :DD szóval a klíma télen fűt,nyáron hűt...és a lényeg,hogy működik :D

lecsódoki

  • Guest
Re: Büdös Klíma
« Reply #13 on: 2008 June 24, 22:04:49 pm »
Hello!
Én megfigyeltem,hogy a klíma a belső levegő keringetővel hűvösebbet fúj és a kinti szagok sem jönnek be.
A szagot mindenképpen valami baktérium okozza.Ezelőtt egykilenc éves peugeot 206 om volt és ott figyeltem fel a szagra.Tényleg strandra emlékeztet és szerintem is büdös.A márkaszervízben csak lehúznak és nem csinálnak semmit,mert a cuccot amit felszámolnak az úgymond utcáról beesett ügyfélnek,azt az értékesítők ügyfélkörének szerelik be számla nélkül féláron.Ezzel nem lehet mit kezdeni,mégiscsak Magyarországon vagyunk.Én a helyedben egy spéci aranykezű autóklímáshoz vinném aki a garázsban bütyköl a haverjával szívvel lélekkel és olcsón...

Offline Kuti

  • Lacos
  • A mester
  • *****
  • Posts: 1743
  • Segített?: +33/-4
Re: Büdös Klíma
« Reply #14 on: 2008 June 24, 23:44:20 pm »
Belső levegőkeringtetés tilos hosszútávon!!!
Astra vagy Fiesta!?
ui.: Saját helyesírási hibáimért előre kérek elnézést! :D