Author Topic: Vegyek fiestát??  (Read 34035 times)

Tündike6

  • Guest
Vegyek fiestát??
« on: 2008 January 04, 09:48:39 am »
Sziasztok kedves fórumozók! :notworthy:

A segítségetek szeretném kérni! ???

21 éves, győri lány vagyok.Most csinálom a jogosítványt,és márciusba autót, talán FordFiestát szeretnék venni...Maximum 5 éveset,felhőkéket  ::)
Ebben szeretném ha segítenétek.Szeretném ha írnátok pár sort Nekem erről a kocsi fajtáról!
Illetve,hogy ajánljátok-e egy kezdő vezetőnek?
És hát mivel nem vagyok elersztve pénzzel,ezért a fenntartási költségek,a fogyasztása,ill. a szerelési és az alkatrész árak is érdekelnének. :laugh:

Kérem, fogadjatok be körötökbe, és írjatok pár sort Nekem.

Szép napot Nektek! :-*

Üdvözlettel:Major Tünde

Moser86

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #1 on: 2008 January 04, 11:56:09 am »
Hello! Én első kocsinak friss jogsival nem vennék 5 éves kocsit. inkább 15 amíg az ember bele nem jön meg azt az elején lehet nyírni. :-X
Alkatrészárak szerintem átlagosak. Fenntartás minimális. Fogyasztása remek. És én ezt úgy merem mondani hogy felnőtt korú kocsim(nk) van. Én csak dicsérni tudom. Fél év alatt belement nekem 13e km és sehol se hagyott cserbe. Fogyasztás (1.1) nyáron 5,5l télen kb 7-8 attól függ mennyire hajtom.

Én bátran ajánlom a fiestát. Úgy általánosságba hálás kis jószág   :notworthy: :D

jocc

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #2 on: 2008 January 04, 12:46:28 pm »
Én se ajánlanék kezdőnek új kocsit. Az elején azért bakizik az ember, ha akarja, ha nem...
4 éve van jogsim, és az elején bizony húztam meg kerítést, oszlopot, de padkáztam is a kocsit (stb).
Aztán a rutintalanság miatt gyakran rosszkor vált az ember, nyúzza a motort stb.
Azért nem mindegy, hogy egy 15, vagy egy 5 éves kocsival állsz be a szervízbe az ilyenek miatt.
A Fiesta nagyon jó tanulóautó, ez nem vitás. A baráti körömben senkinek sincs ilyen, és az elején kicsit idegenkedtek tőle, mert túl olcsó volt, de aztán rácsodálkoztak. Igaz, az enyém fapados, de eddig nem hagyott cserben. Amit javítottam rajta, az az én hibámból adódott.

Tehát döntsd el, hogy bírja-e a pénztárcád, ill. hogy megéri-e a tanulópénz. Egy 200 ezer Ft-os, 15 éves autóval is ugyanúgy megtanulsz vezetni, ugyanolyan amortizáció mellett. 1-2 év múlva meg be tudod számítatni egy jobb (vagyis drágább) kocsiba.
Sok ismerősöm van, akik kezdőkent 1 millás kocsit vettek (mert megtehették), aztán összetörték, és most húzzák a szájukat, mert nem tudják kifizetni a szervizelést, javítást... szóval csak igény és pénztárca kérdése.

Ha viszont mindenképp újabb autót szeretnél, és a kérdésed főleg arra vonatkozik, hogy Ford Fiesta legyen-e, a válasz: nos, szerintem itt a fiestaklubosok közül senki sem fog más márkát ajánlani ;D.
« Last Edit: 2008 January 04, 12:50:26 pm by jocc »

Tündike6

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #3 on: 2008 January 04, 12:59:50 pm »
Hát igen,értelek Titeket,de úgyhiszem,h nem fogok idősebb autót venni,mert most lesz a családnak annyi pénze,hogy egyszerre ki tudjuk fizetni,és ezt az alkalmat nem szeretném elszalasztani.Legfeljebb majd nagyon-nagyon vigyázok rá... :'(
És arra szeretnélek még titeket kérni,hogy konkrét összeget ha írnátok a fenntartási költségekre.Gondolok itt a súyadó,teljesítményadó,meg még amikről nem tudok...
A válaszokat köszönöm!
Sokat segítetek vele!

Üdvözlettel: Tündi

Offline boripityu

  • A Fiestás
  • *
  • Posts: 207
  • Segített?: +9/-1
  • Főni
    • A kedvenc oldalam
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #4 on: 2008 January 04, 17:49:06 pm »
Kedves Tündike!

Csatlakozom a társaimhoz, én sem ajánlom, de ha megteheted tedd, lehet, hogy a 5 éves autó árából ha kiveszed a 15 éves árát ( kb. 200 ezer ), és a különbözetet berakod addig kamatozni amíg belejössz a vezetésbe, a 15 éves árából már nem buksz sokat, és ha úgy érzed, hogy meg van a tapasztalat akkor vegyél kocsit szerintem - de ez egyéni vélemény. Nekem is első autóm a Fiesta, 1,5 éve van nálam. 200 ért vettem, biztosítás 38ezer/év Gener@lis, súlyadó asszem 7000/év, 5-6 literes fogyasztás, viszonylag fillére fenntartás.

Kezdő vagy, nagy városban vagy neked ez valamennyivel több lesz, de az új autót majd fenntartani ( esetleg szervizelni ) lesz több pénz. Ha tájékozódni szeretnél ajánlom a tot@lcar.hu-n a népítélet rovatot, ott lehet csemegézni.

és persze a Fiestás élmény megfizethetetlen....   :)
« Last Edit: 2008 January 04, 17:55:18 pm by Bori István »
:wav:

Ryan

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #5 on: 2008 January 04, 17:51:35 pm »
ha mindenképp uj kocsit akarsz venni akkor vagy 1.25 benzinest vagy 1.4 dizelt vegyél szerintem ezeknek a legolcsobb a fentartásuk!
biztositást legolcsobb friss jogsival a Máv kb 42ezer évente! A következö lépcsöfok 80-90ezer!
A többit nem tudom mert még  nem volt dolgom velük!

Offline Kuti

  • Lacos
  • A mester
  • *****
  • Posts: 1743
  • Segített?: +33/-4
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #6 on: 2008 January 04, 19:56:18 pm »
Kedves Tündi!

nekem egy 1.4-es 3 éves Fityeszem van (ennek a szériának legidősebb tagja 5 éves)

Benzinköltség: ha nem mész vele akkor nincs ha mész vele akkor meg van, mostanában havonta 2 tankot használok el, de van hogy csak egyet, ez Shellnél tankolva tankolásonként 10-12e HUF
Adó egy évben rá kerekíve 18000, de ez neked olcsóbb mert nem fővárosi vagy.
KGFB azaz a muszáj biztosítás az tavalyi év (2007) kerekítve 91e HUF
Plusz Casco az tavalyi év (2007) kerekítve 128e HUF
Asszem utóbbi kettő is olcsóbb mert nem fővárosi vagy.

Nem olcsó, de ha az ember dolgozik, ki tudja fizetni, én 23 évesen legalábbis ki tudom. Az vigasztal hogy öregszem papíron, gyűlnek a bónaim és az autóm is velem öregszik így egyre olcsóbb lesz :)
Ja és a kötelező (első 3 évben) a szerviz márkaszerviznél évente átlag 30-40e HUF

Én Ladán és Moszkvicson kezdtem. Igaz lesz az embernek bőven izma tőle, de nem sajnálja, ha beléd mennek, vagy te mész valakibe kis sebességnél. Szerintem mindenkinek belefér kezdetekben egy kerítés, BETONKOCKA :D oszlop, vagy valami amit fugás rongynak hívnak.

Döntés a Tiéd én régebbi szériával kezdenék (MK3) ha már fiesta, de ha egybe beleülsz, nincs visszaút örökre Fiestaszív fog dobogni benned!

De döntésedről értesíts minket ;)
(ha meg kérdésed van nyugodtan tedd fel azt!)
« Last Edit: 2008 January 04, 19:57:57 pm by Kuti »
Astra vagy Fiesta!?
ui.: Saját helyesírási hibáimért előre kérek elnézést! :D

Valerie

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #7 on: 2008 January 04, 20:51:40 pm »
Kedves Tündi! :)
Nekem jogsim nincs még, viszont Fiestám már van :laugh: Vezetgettem már, sztem azért lesz neked jó, mert nem egy nagy autó, fürge, szép, nem egy anyagi csőd  a fenntartása. Szóval, khm...kb ugyanazt tudnám írni, mint a fiúk...most nem kezdek el beszélni csúnya számokról, mert ők megteszik helyettem! Nem tipikusan női autó, de nőknek is tökéletes, és ha meglesz a jogsim az enyémből NŐI autó lesz,elbucsuzik tőle a kedvesem :-X szóval, lényeg a lényegben, nagyon jó kis autó, és nem csak az autót kapod, nem csak az életérzést, hanem egy jó kis csapatot is, akikkel jól érezheted magad, és segítenek neked! :laugh:

Dipper

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #8 on: 2008 January 04, 21:08:38 pm »
Hmm...Meseszépeket írtok!
Én legyek az első,aki lebeszél és negatív dolgokat ír róla...???...áhh!
Nemszabad mert megköveznek!  :-X ::)
Ha úgy is ingyé kapod,akkor uccu neki,szervízeket,javittatást fizetik majd?
Amúgy tényleg ary kocsika,mehetsz majd a csajokkal bulizni,vagy pasikat szállitani,mélynyomó,nagy zene,fények,rendőrök,betonfal! :-X na az utolsó kettő ne legyen(ez legyen az én jókívánságom a fityeszedhez)!
Pm-be írok neked 1-2 finomságot,ha érdekel!

Puxapás to all!  :P :-*
 :icon_thumright:

Offline Kuti

  • Lacos
  • A mester
  • *****
  • Posts: 1743
  • Segített?: +33/-4
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #9 on: 2008 January 04, 21:40:05 pm »
Számokat én sem írtam volna, ha nem kéred ;)
Astra vagy Fiesta!?
ui.: Saját helyesírási hibáimért előre kérek elnézést! :D

Offline tarcsy

  • Megszállott fiestás
  • ***
  • Posts: 310
  • Segített?: +10/-1
  • prof. dr.
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #10 on: 2008 January 04, 21:44:40 pm »
hali!
én is egyetértek a többiekkel.
szintén egy fidzsón tanulok vezetni! csak dízelen. 1989es évjárat 1.8as. bizti egy negyedévre 12500 (most drágult eddig 11300 volt) nemtom milyen bónusszal, mert nem az én nevemen van a verda..
kb ugyanannyiba kerül a tankolás mint benzinesbe, mert ua a gázolaj ára, meg a fogyasztás is majdnem mert van benne turbo(legalább is szerintem azé;D ). szervizelés meg ilyen apró tételek. de szinte hozzá sem kell nyúlni.. olajcsere max. az is ritkán.  :)
és járok erre arra, sok helyen láttam már fiatal csajokat MK3 fityesszel, ugyhogy biztos jó lehet ha ?k is, meg mi is azzal nyomjuk :)
üdv!  8)
« Last Edit: 2008 January 04, 21:48:16 pm by tarcsy »

bende

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #11 on: 2008 January 05, 00:09:06 am »
nem nagyképűségből írom, de nekem eddig volt alkalmam (cégesautókból kifolyólag a lgtöbb esetben) legalább 30 féle autót vezetnem 25 évestől a friss húsig mindenfélét.. van összehasonlítási alapom.. nem izgat már annyira az új autó fílingje.. vehettem volna újat is, akárcsak szerintem a legtöbbünk itt a fórumon, de én nem kívánok egy autóra havi 50 és 100e között költeni.. ha elosztod 12-vel az újabb kocsi éves kiadásait (casco+kötelező, kötelező-szervíz+ami még becsúszik, törlesztő ha részletre veszed,zöldkártya, súlyadó vagy minek hívják most, akksi, üzemagyag, ablakmosó löty :) stb) akkor összejön az a lé..

meg nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy akkor is kiadásod van az autó után, ha nem közlekedsz vele.. egy karbantartott autó súlyos 10ezrekbe fáj havonta -ha nem akarsz penge élen táncolni/vezetni :)

az 5éves autóktól a lejárt garik miatt is mindenki próbál megszabaduln, mert utána a szervizek árai elérhetik egy olcsó mk3 árát is alkalmanként..

szóval egy műszakilag egyszerű autót kerestem -> mk3..

30-féle újabb autó után nem érzem azt, hogy egy őskövületbe ültem volna bele, kivéve myáron a 40 fokban :)

persze a 200e-es használt autókra rögtön legalább 100e-t elnlehet tapsolni, valószínűleg lejár a műszakija, meg amúgy is rende kell rakni, hogy ne érjenek meglepetések.. és még ilyen áron is olcsóbb fentartani -de csak hosszú távon minimum 2év- mint egy fiatal autót..

szerintem a 90-es évektől kezdve megjelent autók már tényleg olyan autósak.. nem egy pl. golf2 csörgő zörgő traktor -persze az is elvisz a világvégére :)

az mk3 tényleg jó tanuló autó, könnyű a kormánya még szervónélkülis -egyszerű vele parkolni.., 100 alatt (benzines)csendes susogós kis autó, nem kimondottam egy zörgő szappanos doboz.. nagy szélvédője van, jól ki- és körbelátni..  az 1.1(50le) példányokkhoz nem kell extra f1-es reakció idő a közlekedéshez, nyugodtan van időd mindent 2x átgondolni, nem nagyon fogsz hülyeségeket csinálni -szerintem izmosabb autóval többet mer az ember bevállalni -meg is van az eredménye -> agresszív közlekedők, sok csatt -> drága kötelező stb.

inkább egy olcsóbb autót nézz, ha csak nem úri kislány vagy, mert akkor a pénz tényleg nem számít :)

mk6(aszem) 1.6tdc ghia-val volt legutóbb dolgom, állat egy autó, de szerintem új verdákat csak céges autóként buli birtokolni, amikor nem a te pénztárcádat húzza le.. majd ha lesz családod, sajét tuti tető a fejed felett, komlyabb jövedelmed, akkor több értelme lesz friss kocsiba feccölni.. -sokba kerül ma az egyetem, no meg a ruhák cipők táskák csajszis dolgok.. :)

bende

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #12 on: 2008 January 05, 00:57:56 am »
nah úgy látom bőven van hozzászólás, így én is hozzászólnék. Véleményem szerint a fiesta kezdő autónak tökéletes választás. de én inkább mondjuk egy MK IV fityeszt javasolnék 1.25 zetec motorral. :) még ehhez is relative olcsón lehet szerezni alkatrészt, felszereltségben könnyebb belőle komolyabbat találni, és a fenntartása se olyan vészes. Én LADA-n kezdtem folytattam escorton, és dolgoztam olyan helyen ahol elég sok autót kipróbálhattam, olyan 40-50 autóval mentem már, és a régebbi (2000 előtti) fordok tették rám a legmélyebb benyomást. Élvezetes őket vezetni, és megfelelő karbantartás mellett nagyon sokat kibírnak. Vezettem fiestát, escortot, focust, mondeokat, és mellé még sok-sok off típust is. Én inkább vennék a helyedbe egy kicsit régebbi fiestát, és a megmaradó pénzből, meg leszervizelném úgy, hogy legyen egy hibátlan autód. Az 5 éves kocsira ugyanúgy kell költeni mint a 7-10 évesekre, vagy az idősebbekre, csak az újabbakra mindig drágább a szerviz és az alkatrész. remélem tudtam segíteni a döntésben, és üdvözelhetünk téged is hamarosan a fordosok körében. :)

Tündike6

  • Guest
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #13 on: 2008 January 05, 12:36:24 pm »
Sziasztok!

Fúúú nagyon szépen köszönöm a válaszokat,aranyosak vagytok! :notworthy:

Azt szeretném még Én hozzátenni,hogy nem teljesen új,szalonautót szeretnék venni,hanem olyan 4-5 év körülit,hogy még egy 10évig biztosan tudjam használni!

Én értem,hogy az öregebb autóért nem fájna annyira a szívem,ha történne vele valami,meg pénzben is olcsóbb lenne,de le szeretnék tenni az autóvásárlásos mizériáról egy 10-15 évre,és majd nagyon fogok vigyázni Rá,megígérem... ;) :laugh:

Tehát azért azt mondjátok, hogy nyugodtan gondolokodjam Fiestában??  ???

Mert néhány ismerősömtől azt hallottam, hogy nem megbízható autó, és hogy drága az alkatrész.... ???

Ezért kérdezlek Titeket, mert tudom hogy Ti értetek hozzá!!!
Tehát??
[/font][/color][/color][/color][/color][/color]

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: Vegyek fiestát??
« Reply #14 on: 2008 January 05, 12:55:33 pm »
szia. 10-15 évig egy 7-10 éves autó is autó marad. akár még tovább is. :) nekem a 17 éves escortommal vannak már problémáim, de még sehol nem hagyott ott, barátaim engem is le akartak beszélni, fordot? drága a fenntartása, sok baja van. hallgattam én is. Végül mégis ford lett. azóta többször mentettem már haverjaim 2000-es évjárat utáni off autóit, suzuki, honda, opel, skoda... volt ott minden. :) mint minden használt autónál és típusnál sajnos fordból is lehet kifogni rosszat, amire nem vigyáztak az ilyenekkel vannak bajai mindig az új tulajoknak. érdemes hozzá értővel menni megvenni a kiszemelt autót. Én magamnak 8-10 éves autónál nem vennék újabbat. Annak már kijöttek a hibái, már meg kellett javítani vagy ha nem javították meg akkor a hozzáértő ember akit magammal viszek meg tudja mondani. Én azt mondom h inkább egy drágább és jobb állapotú régi mint egy olcsóbb fiatalabb. kevesebb lesz vele a gond is, meg a szervize is olcsóbb, és máshogy állnak hozzá a szervizben is. (új autó=van pénze, húzzuk le, régi autó=nincs annyi pénze, korrektebbek leszünk)