Author Topic: Ablaktörlő kapcsoló kerestetik!  (Read 5014 times)

Offline doso22

  • doso22
  • Megszállott fiestás
  • ***
  • Posts: 312
  • Segített?: +6/-0
  • egy 1996-os MK4-es büszke és boldog tulajdonosa!
    • Doso oldala
Ablaktörlő kapcsoló kerestetik!
« on: 2007 May 17, 16:03:28 pm »
Sziasztok!
A segítségeteket kérném!
Sajnálatos módon a fiestámnak nem működik az ablaktörlője! (1996.04. havi MK4 es modell, 1.25 Zetec Techno felszereltséggel)
Már egy hete bogozgatja 2 elektromos szerelő, hogy mi lehet a gond, de sajnos úgy néz ki, hogy a motor működőképes.... a relé működőképes... és a kapcsoló is jó, mert már rendeltünk egy gyárit is (eléggé borsos áron, még jó hogy nem kelett kifizetnem), de sajnos azzal sem jó! Csak egy fokozat működik és nincs intervallum, ha bekütjük rendesen az intervallum relét, akkor biztosíték elszáll....
Mondta a szerelő, hogy most már csak azt tudja megoldásként, hogy valahonnan szerzünk egy ugyanilyen évjáratot és megnézzük, hogy ott hogy van megoldva (...gyanuja szerint nem ebbe a típusba való a bajuszkapcsoló, csak hát így sózták rám), de sajnos ő nem talált ilyen típust...
amúgy már a Ford-tól is kaptunk gyári kapcsolási rajzot, de ez szerint nincs gond.  :(  :o
Gondolom neki azért nincsenek ilyen kapcsolatai  ;D
Minden észrevétel, tapasztalat nagyon jóljönne, ha esetleg volt valakinek hasonló problémája, vagy esetleg tud ilyen típusról...akkor azt megköszönném!
(a motorszám DHA...val kezdődik...)
« Last Edit: 2007 May 21, 13:22:58 pm by doso22 »
Ford Fiesta 1.25 16v Zetec S
Techno felszereltségű…: szervo, elektromos ablak, elektromos fényszóró állítás, ABS, kipörgés gátló,blokkolásgátló,14" alufelnik, Sony MEX-1GP fejegység, neonok...

Offline doso22

  • doso22
  • Megszállott fiestás
  • ***
  • Posts: 312
  • Segített?: +6/-0
  • egy 1996-os MK4-es büszke és boldog tulajdonosa!
    • Doso oldala
Re: Ablaktörlő kapcsoló kerestetik!
« Reply #1 on: 2007 May 21, 13:26:14 pm »
Sziasztok!

Megoldódott a probléma! Szereztünk másik fiestákat és a 4. változatnak jó volt a kapcsolója!
Azon a verzión egy lábbal kevesebb van, mint az én mostanimon! Ezen két sorban 5-5 láb van. Amivel meg működik egy egyik sorban 6 a másikban 5 valaki valamit régebben nagyon összekevert. Most egy ilyen kapcslót hajtok! Ha tudna valaki segíteni azt nagyon megköszönném!

Elektromos szerelő mident kimért és nem volt probléma... csak a kapcsoló volt rossz, mert az új kapcsolóval már tök jól ment elsőre minden!
de most ilyet szerezni valahonnan az nem egyszerű dolog lesz szerintem.
Esetleg tudtok valami jó bontót? Most az lessz hogy megpróbálok vadászni egy ilyen kapcsolót... ha nem sikerül akkor jön az átalakítás...vagy valami... (Ford Fokusznál olvastam, hogy egy kis elektronikát betesznek a kapcsolóba és megy az intervallum, sebesség rendesen...sőtt még tanítható is) :D

Gondoltam beszúrom ide a működését, hátha érdekel valakit:  ;)
Az "okos" ablaktörlő kapcsoló működése.

A kapcsolóba épített elektronikával egyszerűen szabályozható a szakaszos ablaktörlés intervalluma.
A szokásos potenciométeres megoldás helyett az elektronika figyeli a vezető által végzett törlések közt eltelt időtartamot és szakaszos módban ezt az ütemet követi.
A megoldás előnye, hogy bármely évjáratú és felszereltségű Focusba beépíthető.
Az elektronika extra funkciója az ablakmosást követő programozható utántörlés(ek). A betanított utántörlés bármikor módosítható.

A működés részletei
Amikor a vezető szakaszos módba kapcsolja az ablaktörlő kapcsolót, az elektronika megvizsgálja az utolsó, bármilyen okból történt, törlés óta eltelt időt és ezt állítja be a szakaszos törlés intervallumának.
- Ha nem volt korábbi törlés (indítás után, vagy ha legalább 50 másodperce nem volt törlés) az intervallum a Focus default 8 másodperc.
- Ha legalább 15 másodpercnyi folyamatos törlésből kapcsolsz át szakaszosba, akkor az intervallum 2 másodperc.
Szakaszos mód közben történő mosás a szünetidőt nem befolyásolja.


Kezelés:
Szakaszos törlés elegáns indítása a kívánt gyakorisággal: Először egyszeri törlés a kar lenyomásával. A kívánt időtartam elérésekor a szakaszos mód bekapcsolása.
Az intervallum módosítása: Az ablaktörlő kikapcsolása és a kívánt időpontban szakaszos módba visszakapcsolás.
A törlés úgy is sűríthető, ha a kívánt időpontban egy törlés erejéig folyamatos módba kapcsoljuk az ablaktörlőt, majd vissza szakaszos módba.

A lényeg röviden:
Ha szakaszos törlésben vagy és már túl vizes az ablak, törölj rá egyet és tedd vissza szakaszosba. Ha viszont túl hamar töröl, kapcsold ki és amikor elég vizes az ablak, akkor kapcsold vissza szakaszosba.

Utántörlés programozása
Az ablaktörlő kar kikapcsolt helyzetében az ablakmosás gombjának nyomva tartása mellett kapcsold be a gyújtást. A mosás és törlés azonnal elindul. (Ha nem indul el a törlés, engedd el és nyomd meg újra a mosás gombot!) Tartsd benyomva a mosás gombot a megszokott ideig (2-3s). Engedd el a mosás gombot és várj, amíg leáll a törlés. Amikor úgy érzed, hogy itt az utántörlés ideje az ablaktörlő kar lenyomásával csinálj egy törlést. Ha tovább vársz még további két utántörlést is beprogramozhatsz. (Ha van gyári utántörlés, azt is megtanulja az elektronika). Ha csak egy vagy két utántörlésre van szükséged vagy nem is kell utántörlés, a tanítást a kívánt pontban megszakíthatod szakaszos módba kapcsolással.

Használat közben az utántörlés csak akkor aktiválódik, ha legalább 1,5 s ideig nyomod a mosás gombot. Rövidebb, több rövid vagy hosszút követő rövid mosás esetén nincs utántörlés!

Egyéb részletek:
Beállítható szünetidő 1,2s - 40s, felbontás: 0,2s
A szünetidő az az időtartam, amíg az ablaktörlő lapátok állnak.
0,4s-nél rövidebb szünetet kapkodásnak tekinti az elektronika és figyelmen kívül hagyja
Utántörlések száma max 3, utántörlések közti idő max 50s"
« Last Edit: 2007 May 22, 14:58:08 pm by doso22 »
Ford Fiesta 1.25 16v Zetec S
Techno felszereltségű…: szervo, elektromos ablak, elektromos fényszóró állítás, ABS, kipörgés gátló,blokkolásgátló,14" alufelnik, Sony MEX-1GP fejegység, neonok...

Offline Xerxes

  • Xerxes, A Tiszteletbeli
  • *****
  • Posts: 327
  • Segített?: +8/-1
Re: Ablaktörlő kapcsoló kerestetik!
« Reply #2 on: 2008 December 02, 12:30:39 pm »
Hali! Borzasztóan zavar a mosás utánni utántőrlés funkció! Sajna MK6-on nem sikerűlt a fentebb leírtak szerínti kikapcsolása. Ha esetleg valakinek lenne ötlete rá megköszönném!

AniBaba

  • Guest
Re: Ablaktörlő kapcsoló kerestetik!
« Reply #3 on: 2008 December 02, 12:54:07 pm »
Mk3-nál van valamilyen mód a szakaszos törlés intervallumának állítására?

FordTom

  • Guest
Re: Ablaktörlő kapcsoló kerestetik!
« Reply #4 on: 2008 December 02, 21:02:40 pm »
az valahogy engem is érdekelne... ::)