Author Topic: gyárihiba debreceni szervíz  (Read 8132 times)

afifi

  • Guest
gyárihiba debreceni szervíz
« on: 2009 October 24, 17:39:15 pm »
Sziasztok!
Nekem egy Ford Fiestám van 1,4 tdci, és 60000km-nél vettem észre hogy a nagynyomású vízcső folyik. Kikopott a motorblokk oldalához érve. Állítólag ez széria hiba, az autó még csak 2és fél éves és 3 év garanciát adtak rá. Az autószalonban ahova vittem eddig is szervízbe azt mondták hogy ez nem tartozik bele a garanciába. A harmadik évben csak a fő alkatrészek tartoznak garancia alá.
Bementem az autószalonba, hogy hoztam garanciális javításra,mivel folyt a víz. Mondták hogy már tudják mi lehet  a probléma mert máskor is előfordul másoknál is, ez sajnos gyári hiba. Ennek ellenére kifizetteték velem a munkadíjjat meg az alkatrész díját(35000Ft.) anélkül hogy megkérdezték volna hogy kérem a javítást vagy nem, mert ugye arról csak akkor szóltak hogy nem tartozik garancia alá amikor már készen volt és kész tények elé állítottak hogy ennyit kell fizetni!
Kérdem én, hogy lehet az hogy ami gyárilag hibás azt miért az én költségemre csinálják meg, azonkívül nincs feltüntetve sehol sem hogy a harmadik garanciaévbe nem minden alkatrész tartozik bele?!
Kérlek benneteket segítsetek kihez fordulhatnék ezügyben, vagy ha nektek is volt hasonló problémátok írjatok!
« Last Edit: 2009 October 24, 17:42:27 pm by afifi »

Offline lacccus

  • A mester
  • *****
  • Posts: 638
  • Segített?: +39/-5
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #1 on: 2009 October 24, 18:06:51 pm »
Sajnos,el kell hogy keserítselek,fel van tüntetve valahol,hogy a 3. évben,nem teljes körű a garancia :-\
Most lusta vagyok megkeresni,hogy a szervízkönyvben,vagy az útmutatóban,vagy a szerződésben,de tuti hogy olvastam ilyet az én autóm esetében is :P
Egyébként a debreceni szervíz az én tapasztalatom szerint is elég hanyag.Nem is viszem oda a gépet. :-X

Ha már itt tarunk: Nekem 1.3  8 szelepes van,és ennél is tapasztaltam hasonló hibát.
A levegőszűrő bemenőcsöve alatti vastag vízcső-ami megy a hűtőhöz-hajlamos a kidörzsölődésre.Alatta megy a szervószívattyú szövettel bevont csöve,és azzal összeér.A szövetes cső,kidörzsöli a vastag hűtővíz csövet :angry3:
Véletlenül vettem észre,és azonnal orvosoltam a problémát,mielőtt még jobban kidörzsöli.Kb egy év múlva szerintem úgy jártam volna,hogy kilyukad,és elfolyik a hűtővíz :-\

Én úgy oldottam meg a problémát,hogy a szervócsőre(fontos,hogy arra!)olyan habszivacsot tetkertem-és gyorskötegelővel rögzítettem-mint pl. a laminált parketta alatt van,a lényeg,hogy valami keményebb szivacshab legyen.
A biztonság kedvéért azért a vastag vízcsövet is bevontam ezzel,ott ahol összeérnek.
Igaz,hogy ez nem teljesen a kérdéshez kapcsolódott,de gondoltam leírom,hogy mindenki megnézhesse a sajátját.
Ha már Fordéknál ilyen figyelmetlenek...  :P
Minden ami autĂł hifi!:)

Offline Littleb

  • Ült már fiestában
  • ****
  • Posts: 120
  • Segített?: +11/-2
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #2 on: 2009 October 24, 18:29:24 pm »
Szia!
A szerviz enyhén szólva nem korrekt módon állt a javításhoz. Megjavítják és a végén közlik, hogy fizess mert mégsem garis? Az lett volna a minimum, hogy előtte szólnak. Arról nem beszélve, hogy ez garanciális hiba!!! Ha a 3. éveben kerül elő akkor is (nekem 2 héttel a gari lejárta előtt cseréltek ablakemelő motort, gondolom az sem fő alkatrész). A 2+1 év kilóméter korlátozás nélküli TELJES KÖRŰ garancia csak a kopó alkatrészekre (vízcső nem az) nem terjed ki illetve a 3. évben az üzemanyag rendszert csak 100.000km-ig javítják ingyen. Átvertek. Menj vissza, kérd udvariasan a pénzed és ha nem adják vérmérsékleted szerint válts stílust..  :-X Hívd fel a Ford Hungáriát, panaszkodj, menj be a szervizbe kérd a garanciális ügyintézőt és hívjátok föl együtt úgy, hogy ki van hangosítva a telefon stb stb. Gondolom nem kell ötleteket adnom.  ;D Hidd el visszakapod a javítás árát. Egyszerűbb lett volna ha eleve ki sem fizeted..  :-\
Ja, majdnem elfelejtettem hagyd ott azt a szervizt! Van normális márkaszerviz is. Nem sok, de van..
Sok szerencsét

"Bementem az autószalonba, hogy hoztam garanciális javításra,mivel folyt a víz."
Vettek fel garanciális munkalapot? Gondolom nem, mivel eszük ágában sem volt garanciában megcsinálni.. Tetű szerviz

lacccus: Amire emlékszel, hogy nem teljes körű az a 3. év gariját "igazoló" külön kis papíron van. "... a Szervízfüzetben található információk az alábbiak szerint módosulnak: A 3. évben az üzemanyagrenszer elemeire a garancia 10.000km futásteljesítmény eléréséig érvényes, illetve a harmadik évben az Assistance szolgáltatás egész Európában érvényes."
Tehát ez még garanciális hiba, ne hagyja, hogy átverjék...

Offline lacccus

  • A mester
  • *****
  • Posts: 638
  • Segített?: +39/-5
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #3 on: 2009 October 24, 20:47:49 pm »
Egyetértek:ne hagyja! :-X
Amit műveltek,az minden,csak nem korrekt!
Minden ami autĂł hifi!:)

Offline Cincóbincó

  • A mester
  • *****
  • Posts: 984
  • Segített?: +39/-0
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #4 on: 2009 October 25, 03:57:52 am »
Ez de durva!  >:(
Viszont köszi az ötletet Laccus,  :notworthy: szólok apámnak nézze meg a kocsiját, neki most lesz 2 éves, hátha ott is kopik már a cső.
a biliárdbajnok

Offline Osceola

  • Ült már fiestában
  • ****
  • Posts: 114
  • Segített?: +3/-1
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #5 on: 2009 October 25, 11:01:58 am »
A vízcső nekem is kilyukadt a nyáron , átmenetileg amíg megjött az alkatrész egy slagdarabot tettem be de az jól bírta . Amikor beraktam az újat én is körbevettem egy szivaccsal , meg ahova odaverődik oda is tettem , most szivacs püföli a szivacsot :)
Tuggyad mán ,hoty én vagyok a gyorsabb !!! :)

Offline Littleb

  • Ült már fiestában
  • ****
  • Posts: 120
  • Segített?: +11/-2
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #6 on: 2009 November 09, 20:47:44 pm »
Szerintem mindenkit érdekel hova jutottál végül a dologgal (legalábbis engem biztos).
Várom a fejleményeket..  ;)

Offline fiesta2002

  • A mester
  • *****
  • Posts: 1087
  • Segített?: +75/-0
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #7 on: 2009 November 10, 12:59:41 pm »
Hosszabbított garancia esetén tényleg a szerződés számít, vagy az az irat (pl. szervíztájékoztató füzet), amire a szerződés utal.

Viszont a szavatosság 3 évig érvényes. De ebben az esetben - ha a forgalmazó vitatja - akkor neked kell bizonyítani, hogy a hiba az eladáskor fennállt.  :(

És nem arra kell hivatkozni, hogy a cső volt hibás (mert az feltehetően nem volt az), hanem az autó volt hibás, mert úgy tervezték és rakták össze, hogy a csövek dörzsöljék egymást.  :(

Talán, ha ezt is bele veszed egy a Ford Hungáriának írt levélbe, akkor több esélyed van.

És köszi Laccus, én is megnézem a csöveket.  :)
« Last Edit: 2009 November 10, 13:02:04 pm by fiesta2002 »
Mk6 1.3 benzin

Offline lacccus

  • A mester
  • *****
  • Posts: 638
  • Segített?: +39/-5
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #8 on: 2010 June 06, 11:33:32 am »
Jobb híján,ide írok,meg amúgy sem látok az idegtől!

Tavaly június elején összetörtem a kocsim hátulját,és augusztus elején "már"hozzá is láttak a debreceni ford szalonban a javításhoz.(a törés utáni napon jelentkeztem náluk,kárfelmértek,stb,és augusztusig vártak az alkatrészekre)
Az általam kiszámolt cromax alkatrészárakkal 220 ezer lett volna a javítás,fordék 600 ezerért(!) meg is csinálták :-\
(Kobold asszem 70 ezret mondott az összes alkatrészre,de sajnos nem tudtam tőle venni,mert hiteles autó lévén,a bank ragaszkodott a szakszervízhez,és az eredeti alkatrészekhez)  :-\ .
Na,ennyit az előzményekről.

Ma,autómosás után,a szárazra törlésnél vettem észre a bal hátsó lámpa alatt 5-6 darab kis dudort,meg egy nagyobbat,amik valószínű hogy kezdődő rozsdapöttyök.Kb. pattanás nagyságúak :'(
Az előzményekhez hozzátartozik hogy voltak annyira balfékek,hogy az új alkatrészeket anno nem rakták rá az autóra próbaképpen,vagy nem vették észre hogy nem megfelelőek a hézagok,és lefestették az összes javított elemet.Utána néztek ki a fejükből,hogy az alkatrészek felrakása után nem stimmelnek a hézagok,és újrakalapálták a lámpa alatti részt,majd újrafestették :S
Valószínű innen ered,a többszöri alakítás miatti plusz sérülésektől a rozsdásodás a lámpa alatt.
Ja...újonnan vásárolt,és most 4 éves verdáról van szó!

Szóval a kérdésem:
Szerintetek lehet itt még szó,10 hónap után garanciáról? ( a javítási számla még megvan,de nincs rajta erre vonatkozósan semmi)
Kiokosodva szeretnék odamenni,és az asztalra csapni,szóval várom azok hozzászólásait,akik otthon vannak az ilyen dolgokban!
Az megint más tészta,hogy rábízzam-e ezek után ugyanerre a szervízre a SZAKSZERŰ javítást :-\
Minden ami autĂł hifi!:)

natloz

  • Guest
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #9 on: 2010 June 06, 12:45:12 pm »
Szia!

Elvileg 6 hónap jótállás jár a 20.000 forint összeget meghaladó javításokra, így már nem reklamálhatsz érte. :(
http://www.ofe.hu/inet/ofe/hu/top/faq/autojavitas.html

Másik kérdés, ha esetleg egy független szakértő megállapítja a szakszerűtlen javítást, aminek a hatásai nem jelentkeztek abban a 6 hónapban, amíg a jótállás szól. De ez már bírósági ügy, és persze sok sok ezrekbe kerülhet, és még így sem biztos, hogy igazat adnak neked. Nemrég fater szakértősködött egy felrobbant cserépkályhánál, ahol hozzád hasonlóan kései garanciális javítás volt a vita alapja. Szerintem ilyen eljárást lehetne indítani autójavítás esetén is, másik kérdés, hogy megérné-e. Szerintem nem .

Szervizhez meg annyit, hogy most van EU parlamenti vita erről az egész szakszervizes témáról, és nagyon valószínű, hogy elfogadásra kerül, hogy csak garanciális szervizelés esetén kötelezhetnek téged arra, hogy márkaszervizbe vidd a kocsit. Remélhetőleg tényleg elfogadják, és akkor ilyen esetnél mehetsz maszek karosszéria lakatoshoz is.
« Last Edit: 2010 June 06, 12:50:21 pm by natloz »

Offline lacccus

  • A mester
  • *****
  • Posts: 638
  • Segített?: +39/-5
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #10 on: 2010 June 06, 20:14:15 pm »
Köszönöm szépen!
Hasznos volt a belinkelt oldal is! :notworthy:
Minden ami autĂł hifi!:)

Offline fiesta2002

  • A mester
  • *****
  • Posts: 1087
  • Segített?: +75/-0
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #11 on: 2010 June 07, 11:27:27 am »
Amikor én vettem az autót, akkor az volt a szerződésben, hogy a szakszervizes javításokra 6 év (de lehet, hogy 8 ) rozsdagarancia jár.

Vagyis ha megvannak a pecséteid és él még az átrozsdásodás ellenei garanciád, akkor a festés hibája ebbe a körbe tartozik.

Talán, ha látják, hogy újra vissza fogsz jönni, ha baj van, akkor másodszorra jobb lesz a festés előtti előkészítés.  :(
Mk6 1.3 benzin

Offline lacccus

  • A mester
  • *****
  • Posts: 638
  • Segített?: +39/-5
Re: gyárihiba debreceni szervíz
« Reply #12 on: 2010 June 07, 15:00:25 pm »
Sajnos már nem él a garancia,mert látva az első szervíznél végzett munkájukat,többé nem foglalkoztam velük.
...ill még egyszer,az említett törésnél:S bár ne tettem volna :-\
Minden ami autĂł hifi!:)