Author Topic: Lambda-szonda  (Read 55287 times)

bende

  • Guest
Lambda-szonda
« on: 2008 September 26, 13:50:21 pm »
Sziasztok!

..úgy kiváncsiságból.. mivel az itt található mk3 injektoros járgányok többsége 100e fölött futott és többmint 10 éves, azt szeretném megtudni, hogy cserélt e már valamelyikőtök lambda szondát? -állítólag ekkora élettörténet után illik..

azért érdekelne, mert amitóa meg van nekem (mk3 1.1i) elég erős a kipuf. szaga -> talán túl dús a keverék -> hervadt a szonda ? plusz olyan élményeim is szoktak lenni, hogy 1 vagy 2-ből (amikor szinte áll a kocsi) gyorsításkor megtorpan a gépállat.. nyomom a gázt semmi nem történik  aztán eccer csak 'meglódul' -> azt olvastam, hogy hibás szonda egyik tünete is lehet ez.. kevés levegő sok benzin -> rossz égés.. a gyertyáimban még olyna 15e van csak..

a fogyasztásom.. most csak a városban járok vele, +hideg van reggelente -> 160km és a majdnem a felénél van a tankom -> 250-ig elszoktam gurulni vele csak városban.. akár teljesíthetem a 200 fölöttit és akkor talán elkönyvelhetem ezt még normálisnak..

zöldkártyát simán megkaptan az évelején, igaz a katalizátorom cserélve volt 1,5 éve.. de 1x anélkül is megadták :)

mi erről a véleményetek?

ngk utánygyártott, nem univerzális 12-ért van - gyanúsan olcsó.. ha valamelyikőtök cserélt már ilyet, akkor milyet érdemes venni?

..csere alatt le kell húznom az akksit, hogy az computere resetelve legyen vagy ez már annyira 'új' konstrkció, hogy csak szervizben tudják kiütni a régi mért értékeket?

köszi!

Bende
« Last Edit: 2008 September 27, 11:58:11 am by viktorwrz »

Offline DVZs

  • Adminisztrátor
  • *****
  • Posts: 2064
  • Segített?: +56/-9
Re: lambda
« Reply #1 on: 2008 September 26, 14:16:37 pm »
A kérdés jó, az általad leírt jelenségek nálam is megvannak (1-es/2-es megtorpanás, erősebb kipuff.szag.). Nekem meg tavasszal berendeltek egy gyári újat, és azt mondta a szerelő faszi hogy ha segít akkor kifizetem, ha nem akkor nem. Na mérések alapján nem segített a lambda-csere - viszont mivel nekem _csak_ hideg motornál csinálta gyanús hogy ő meleg motornál nézte.

Mindenesetre meguntam a dolgot, most alapjárat/fogyasztás (13L is megvolt városban) illetve kontakthiba (központizár, tolatólámpa, stb) kapcsán szerelőnél van a gép, villamosságis ember tegnap kapta meg, rámennek computerrel, oszcilloszkóppal, stb. Ha visszakapom (nem 1-2 nap lesz) és megcsinálták, beszámolok róla a saját topicomban.

Addig meg figyelem itt hátha mondanak valami okosat. :)
D.V.Zs.

bende

  • Guest
Re: lambda
« Reply #2 on: 2008 September 26, 15:46:40 pm »
nyáron (de rossz ezt írni :() nem csinálta.. előtte azt gondoltam, hogy rossz kútnál tankoltam.. elkezdtem kagylózni, plusz injektor tisztító adalékoztam -> minden szép és jó volt egészen eddig.. most itt a 'jó' idő.. a szonda 4 vezetékes -> fűtőszálas -> ezért gondoltam azt, hogy vele lesz a gond, mert később éri el az üzemi hőfokát..

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: lambda
« Reply #3 on: 2008 September 26, 17:27:22 pm »
nekem az escortba két lambda is van. egyik sincs bekötve. csatik le vannak róla húzva. illetve katalizátorom sincs a verdába, hogy miért? nagyon lefogja az autót, és mellesleg egy hibaforrással kevesebb. a régi kocsimba még benne volt szivatott is ugyanezekkel a jelenségekkel. Ha nem kap jelet a lambdától a ford motorvezérlője, ad egy fix lambda értéket, amit tart és annyi benzint adagol. Nekem a katalizátorral lambdával ellátott 1.6 EFI megkajált városba 14 lityit, most az rs2000 lambda nélkül 10 :D jah és jobban is megy lambda nélkül. :)

FordTom

  • Guest
Re: lambda
« Reply #4 on: 2008 September 27, 00:05:34 am »
4 szálas szonda? hinye... nekem is az van... jól kitoltak velem nekem 42 ropi volt! az erős kipu szag sok minden lehet... kartercsövön nem nyomja az olajat? lehet hogy erősen kopott a motorod!

RyAn

  • Guest
Re: lambda
« Reply #5 on: 2008 September 27, 07:24:55 am »
42 ropi

nagy átb...s mert 25 ezer max egy lambda szonda és nem univerzális ! :-\

FordTom

  • Guest
Re: lambda
« Reply #6 on: 2008 September 27, 09:14:27 am »
off... nekem az egész motor felújítás nagy át****ás volt 300.000ft és mindig nem a legjobb a motor! szoval inkább csöndbe maradok az árakkal kapcsolatban!

bende

  • Guest
Re: lambda
« Reply #7 on: 2008 September 27, 09:26:05 am »
Tom, a légszűrőház nem úszik az olajban, ha erre gondolsz.. a szonda ára elég változó.. a gyáriak télleg 30e fölött vannak neked a cserét hogy csinálták? kellett hozzanyulni az elektronikához?-most már kiványcsi vagyok DVZs-re :)

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: lambda
« Reply #8 on: 2008 September 27, 11:37:44 am »
off... nekem az egész motor felújítás nagy át****ás volt 300.000ft és mindig nem a legjobb a motor! szoval inkább csöndbe maradok az árakkal kapcsolatban!
basszus az nagyon sok... nekem az RS2000 egy másik blokkal, full felújítással volt 250. plusz még ebbe belejött hogy elektromosan is javítani kellett.

FordTom

  • Guest
Re: lambda
« Reply #9 on: 2008 September 27, 15:46:43 pm »
Tom, a légszűrőház nem úszik az olajban, ha erre gondolsz.. a szonda ára elég változó.. a gyáriak télleg 30e fölött vannak neked a cserét hogy csinálták? kellett hozzanyulni az elektronikához?-most már kiványcsi vagyok DVZs-re :)

pontosan nem tudom mert nekem teljes elektronika csere is volt... injektor meg szonda meg légtömegmérő meg iylen okosságok! a szgépe frissítve lett vagy is restartozva...

sudye!
nekem fúrás,dugó,hengerfej felújítás,összes csapágy és az injektor mizéria is benne volt... mondjuk nem tudom mi köze volt a gyűrű töréshez az elektronikának de azt is cserélni kellett.... mind1 szerelőt váltottam elég korrekt és olcsó ;) na vége az offnak

marcell_

  • Guest
Re: Lambda-szonda
« Reply #10 on: 2008 October 29, 12:05:06 pm »
hello,

Nekem is van ilyen problémám hogy 1-2-esben ha aliggurulok és lepadlozom akkor hirtelen megtorpan, a fogyasztásom viszont városban olyan 8-9liter körüli. Ha  a lambda szondát cserélem akkor ez a hirtelen megtorpanás megszünhet?

Offline fiesta2002

  • A mester
  • *****
  • Posts: 1087
  • Segített?: +75/-0
Re: Lambda-szonda
« Reply #11 on: 2008 October 29, 14:54:51 pm »


Szerintem csak akkor érdemes lambda szondába beruházni, ha tényleg azzal van a baj.

A fordfocus.hu-n egy tagnak jó tapasztalatai voltak ezzel az érdi tesztelővel.

Esetleg házilag is megpróbálhatod kimérni, hogy megvan-e a lambda szondán a feszültségváltozás (0,2-0,8 V).

Mk6 1.3 benzin

bende

  • Guest
Re: Lambda-szonda
« Reply #12 on: 2008 October 29, 20:41:53 pm »
DVZs teljesen felcsigázott 'anno' mert hogy neki is hasonlóak a jelenségek.. és említette, hogy villanyosnál van az autója, de még sajna nem osztotta meg az élményeit velünk.. bár neki tök más motorja van..

fölöslegesen nincs sok kedvem egy rakás pénzt eltapsolni egy próbálkozásra.. nézelődtem a neten milyen szondát is kellene nekem vennem.. pl. az ngk-nak több féléje is van az mk3 1.1-es szériájához -> gyártási év függő -> jó néhány ezer forint az árkülönbség -> ennek pedig valami oka lehet.. -> ezért tartok én most egy kicsit az olcsó 10e körüli univerzális megoldásoktól.. bemérni hivatalos helyen a szonda állapotát azt kb 5-e ft saccolom.. -> na ez elgondolkodtató lehet -> beleugorjak rögtön egy csináld magad 10-es projektbe?, hátha spórolok egy kis lét vele +ártani elvileg nem ártanék neki, mert papír szerint már amúgy is cserélni kellene -> de ezt az elméletemet felborítja az a tény, hogy a márkás gyári cuccok (ngk, bosch) között ugyanarra a szériára különbségek vannak -> ami gondolom pl. 0,1V külöbség más hatással lehet a motor karakterisztikájára stb. -> elvileg a hervadt szonda csere után még akár meg is táltosodhat a gépállat.. jó lenne :) remélem DVZs -nek van hozzáfűzni valója már :)

Offline DVZs

  • Adminisztrátor
  • *****
  • Posts: 2064
  • Segített?: +56/-9
Re: Lambda-szonda
« Reply #13 on: 2008 October 29, 21:38:55 pm »
Hát ha már ennyire direktbe meg lettem kérdezve, akkor persze hogy van hozzáfűznivalóm. :) Sajnos nem biztos, hogy jó hírekkel tudok szolgálni viszont.

Autót ma hoztam vissza szerelőtől (ez már a második szerelőzés a villamosságis írásom óta). Rádugták gépre, megnézték értékeket, minden jót mutatott -> lambdaszonda biztosan jó (most már 2 gépi mérés és 3-4 szerelő mondja). A hibajelenségem viszont változott, már nem csinálja azt a "bizonyos tartományban csak nagy gázra reagálok" dolgot. Helyette viszont az alapjáratban folyamatosan van egy kicsi ingadozás és ami a rosszabb - előfordul, hogy az autó leáll. Értsd megyek piros lámpa fele, kuplung - üres - fék, és leejti az alapjáratot annyira, hogy lefullad. Na ezzel nem tudott a szerelő sem mit kezdeni, pedig esküszöm arany keze van amúgy. Amiket kinéztünk lehetséges hibának:
- alapjárati motor (másfél hónapos, de lehet nem megfelelő)
- alapjárati motort vezérlő comp
- motor jobb felső hátsó részén vezérműtengely...valami jeladó

Mivel ezeknek már 10e fölött mozog az áruk/db, ezért még nem estünk neki a cserének. Szóval a jó hír, hogy a lambdaszonda jó, a rossz hogy a hiba forrása még mindig nincs meg. Ez a leállás meg iszonyat ciki lámpánál... :) Úgyhogy még nézelődök, megnézem stimmel-e az alapjárati motor, stb.

Apropó: van valakinek ZETEC 1.8 computere/alapjáratimotorja/jeladója, ha más nem egy próba erejéig?
D.V.Zs.

RyAn

  • Guest
Re: Lambda-szonda
« Reply #14 on: 2008 October 29, 22:07:35 pm »
Apropó: van valakinek ZETEC 1.8 computere/alapjáratimotorja/jeladója, ha más nem egy próba erejéig?

Netcore-t kérdezd  ;)