Author Topic: ablakfólia  (Read 19196 times)

Offline Kuti

  • Lacos
  • A mester
  • *****
  • Posts: 1743
  • Segített?: +33/-4
Re: ablakfólia
« Reply #15 on: 2007 February 27, 11:14:36 am »
Az mk7 egy itteni megegyezés alapján jött létre!

Ha úgy veszed a 4 és 5 között is alig változott valami, ezen alapon az is ráncelvarásnak minősülne!
Az MK6 ban pedig a második év után (2004) volt egy apró ráncfelvarás (kijelzők a műszerfalon)
Astra vagy Fiesta!?
ui.: Saját helyesírási hibáimért előre kérek elnézést! :D

fusim

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #16 on: 2007 February 27, 13:33:57 pm »
Az mk7 egy itteni megegyezés alapján jött létre!

Ha úgy veszed a 4 és 5 között is alig változott valami, ezen alapon az is ráncelvarásnak minősülne!
Az MK6 ban pedig a második év után (2004) volt egy apró ráncfelvarás (kijelzők a műszerfalon)

Mindnek ugyanaz a padlólemeze, futóműve, sárvédők, ajtók, lemezek nem változtak. Különbség csak a műszerben, a lökösben, a lámpákban, a klímában és a gyárilag szerelt rádióban van, meg rendelhető lett a digitklima. Szóval hatalmas fejlesztéseket nem hajtott végre a gyár ergó nem egy új modellről van szó hanem a régi 2002 es csinosításán, igazításán. A neten sehol nem beszélnek MK7 ről, keress rá pl. a www.ebay.co.uk oldalon MK7 alkatrészekre nincs találat csak MK6 vagy Fiesta 02 re.

Offline Virgonc

  • Látott már fiestát
  • ***
  • Posts: 58
  • Segített?: +1/-1
Re: ablakfólia
« Reply #17 on: 2007 February 27, 19:18:00 pm »
Sziasztok!

Nem akartam vitát szítani a naiv kérdésemmel, ezért utólagos elnézést kérek ha valaki önérzetét megsértettem volna!
A fentebb említett ablaktekerő leszereléséhez adott tanácsot köszönöm, hamarosan nekilátok.

Humanus

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #18 on: 2007 February 28, 16:34:13 pm »
Sziasztok!
Nem a lerágott csontot akarom tovább rágcsálni, és láthatalanban vitát sem szeretnék gerjeszteni, de az MK6-MK7 probléma azért nem ilyen egyszerű.
A szevízekben is megkülönböztetik a modelleket. Valahol 7esnek mondják, valahol micra lámpásnak :) A lényeg, hogy a kasztni lényegesebb elemei nem változtak, de sok minden változott. Ha vesszük a Skoda Octaviát, akkor beszélhetünk 2 típusról, de valójában már a 3iknál járnak.
De visszatérve a Fiestára, ami változott: lámpák, elektronika, lökhárítók, tükrök, nagyobb motorválaszték, kárpit, színválaszték. Állítólag a 30. évfordulóra mutatta be a gyár az új inteligens Fiestát. A reklámokból ismert Inteligens Fiesta jelzőt kicsit túlzónak találom, de tény, hogy sokkal komfortosabb, és okosabb, mint korábbi társai :)

Üdv: humanus

gabesz2

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #19 on: 2007 February 28, 18:42:34 pm »
Fóliázás miatt 1 ajtókárpitot se kell leszedni teljesen, elég kicsit meglazítani annyira, hogy a felső élét ki tudjuk akasztani!!! Feleslegesen nem érdemes megbontani. Ablakot fóliázni beszerelve is lehet, csak érteni kell hozzá. Ahol ki szedik az ablakokat, főleg a ragasztottakat - menekülni kell, nem sokat érthetnek hozzá.

Offline Virgonc

  • Látott már fiestát
  • ***
  • Posts: 58
  • Segített?: +1/-1
Re: ablakfólia
« Reply #20 on: 2007 February 28, 18:57:52 pm »
Csá!

Már ne haragudj, de nem a ragasztott üvegekről van szó, azok természetesen a helyükön maradnak. Ott kerül rájuk a fólia. A hátsó ajtóban lévő üvegeket pedig muszáj kiszedni, mert nam lehet 100%-osan befóliázni őket, mert  a szélén  ami az ajókertben csúszik oda nem tudod benyomni a fóliát károsodás ill. apró koszok nélkül ami igencsak illúzióromboló lenne. Ha az üveg felső ívéről is szót ejtehetünk, akkor ott meg hiába engeded le, hogy befóliázd! Az aljával mit csinálsz? Azt már leengedted az ajtóba a kárpit mögé!
Nem akarok vitatkozni, de fentebb már az elején említettem (ha olvastad) már egy ideje ezt csinálom szakemberként csak nem én vagyok a kasznis hanem kapom a kivehető üvegeket. A másik fő szempont, hogy kiszedjük az üveget , biztonsági okokból elengedhetetlen (egyben tartja a betört üveget, percekkel megnőhet az autófeltörés ideje ill. abba is maradhat) és persze az én általam felhelyezett fólia "H"-számú engedélyezett (KPM, MABISZ) és így tudok garanciát is vállalni rá (3 ill. 7 év).
Ahol úgy reklámozzák hogy nem kell kiszedni az üveget ott a ragasztootra gondolnak, de sajnos az már apróbetűs rész! :(

Üdv
Virgonc

Offline doso22

  • doso22
  • Megszállott fiestás
  • ***
  • Posts: 312
  • Segített?: +6/-0
  • egy 1996-os MK4-es büszke és boldog tulajdonosa!
    • Doso oldala
Re: ablakfólia
« Reply #21 on: 2007 March 01, 13:47:36 pm »
Üdv Virgonc!

Felkeltetted az én érdeklődésemet is....
Nekem 3 ajtós fiestám van MK4 úgyhogy ott könnyű kiszedni a hátsó ablakot...  ;)
Nekem is nyáron lenne aktuális.... de lehet akkor nem megyek műhelybe....
Milyen fóliáid vannak?
Én úgy gondoltam, hogy előre valami átlátszó, de hővédős kellene.... oldalra, meg amit a szabály megenged.... az mennyi lehet? fény áteresztő képességre gondoltam!
Az azért világos hogy a vezető, meg anyós oldalon nem lehet olyan sötét, mint hátul....
Vagy van olyan fóliád, ami kifelé jól lehet látni?
És ez az árat mennyiben módosítja?
Előre is köszönöm a választ!
Ford Fiesta 1.25 16v Zetec S
Techno felszereltségű…: szervo, elektromos ablak, elektromos fényszóró állítás, ABS, kipörgés gátló,blokkolásgátló,14" alufelnik, Sony MEX-1GP fejegység, neonok...

Offline Virgonc

  • Látott már fiestát
  • ***
  • Posts: 58
  • Segített?: +1/-1
Re: ablakfólia
« Reply #22 on: 2007 March 01, 20:22:42 pm »
Hi!

Neked a hátsó oldalsó üveget nem ekell kivenned, csak az ajtóban levőket. De ezt is csak akkor ha nem szinezett üvegek vannak benne, mert a legvoilágosabb fólia is meghaladja a megengedett %-ot színezett üvegek esetén. A szélvédőre (előre )nem lehet semmiféle fóliát ragasztani biztonsági okoból csak a kihajtott napellenző által kitakart területre. A "B" oszloptól hátrafele bármilyen színű (akár teljesen fekete) fóliát  fel lehet helyezni.Ez érvényes a hátsó szélvédőre is ha mindkét oldalon van visszapillantó tükör és ha rendelkezik a fóli "H" számmal illetve kapsz műbizonylatot, amit állandóan a forgalmiban kell tartanod. Van egy-két olyan  webshop ahol színezett autóüveg-fóliát kínálnak  pár ezer forintért. Ezt sajna a rendőr és KF  sem nézi jó szemmel és a vizsgán is megbukik. (ezekhez nem adnak semmit csak egy kis hobbikészletet a felrakáshoz). Ja és ezek nem őrzik meg a színüket (kiégnek , elrepedeznek, lilunak). Az árról majd később beszélhetünk, mert nagyban bafolyásolja a választott típus (3 ill. 7-éves gar.)  és a színezet erőssége+ a  méretek. És nem utolsósorban láványos és érezhető a hőmérsékletkülönbség a afólia felhelyezése után. A klíma is hatékonyabban tud működni.

Üdv
Virgonc
« Last Edit: 2007 March 01, 20:32:41 pm by Virgonc »

gabesz2

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #23 on: 2007 March 03, 18:13:51 pm »
Van, aki kiszedi és van aki nem! Lehet az kiszeés nélkül is tökéletesen kosz és bármilyen sérülés nélkül tökéletesen megcsinálni!...persze vita nélkül. Mivel im is foglalkozunk vele így bátran állíthatom...igaz nem csak ablakkal hanem komplett külső beborítást is csinálunk, így van tapasztalat mindkét téren!
A fóliázást én is csak ajánlani tudom, bár néha elsőre soknak tűnhet egy komplett fóliázás de késöbb rájövünk hogy megérte!

Letho

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #24 on: 2007 March 24, 22:23:42 pm »
Kis infó a fóliázással kapcsolatos rendeletekről (nem okoskodni akarok,csak gondoltam haszon lehet)


A gazdasági és közlekedési miniszter 84/2005. (X.11) GKM rendeletének 3. §-a szerint  személygépkocsik esetén, nem csak a hátsó oldalsó ablakok, de a hátsó szélvédő is bármely sötétségű fóliával jogszerűen ellátható, amennyiben a fólia magyarországi minősítéssel ("H" engedély) rendelkezik, valamint a gépjármű két oldalsó tükörrel van ellátva.
Pontosítva:

     

    - A "B" oszlop mögötti üvegek (hátsó oldalsó, hátsó szélvédő) csak érvényes "H" minősítő jellel rendelkező anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstől függetlenül.

     

    - A vezető üléssor melletti üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minősítő jellel, de összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 70 %-nál (AU 75, SCL).

     

    - Az első szélvédő esetében, kivéve a lehajtott napellenzők által takart felület (ahova sötétítő csík szerelhető), is fóliázható, érvényes "H"  jellel rendelkező anyaggal, ha összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 75 %-nál (SCL).

     

A fólia felszerelését és megjelölését követően a kivitelező a rendelet alapján fóliázható üvegfelületekről műbizonylatot állít ki, és ezt átadja a gépjármű tulajdonosának. A műbizonylat a közúti ellenőrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerű kivitelezését és �H� minősítését. Amennyiben a fóliával ellátott gépjármű tulajdonosa nem rendelkezik ilyen műbizonylattal, akkor a gépjármű műszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenőrzés során bírságolható.


Közlekedési Főfelügyelettel egyeztetett és jóváhagyott új, elegáns megjelenésű, hologrammal ellátott és könnyen kezelhető plasztikkártyás műbizonylat rendszert  dolgozott ki, melyet minden minősített, a CPFilms Inc. által gyártott  LLumar autófóliára alkalmaz, amennyiben az hivatalos  és gyári vizsgával rendelkező kivitelező által lett felszerelve. Az új rendszer 2006 áprilisától lép életbe.

Dugo

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #25 on: 2008 March 16, 21:15:09 pm »
Kis infó a fóliázással kapcsolatos rendeletekről (nem okoskodni akarok,csak gondoltam haszon lehet)
                 - A vezető üléssor melletti üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minősítő jellel, de összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 70 %-nál (AU 75, SCL).
Szóval ezzel azt akarod mondani hogy az vezetőoldali üvegeket szinte nem is lehet fóliázni???Nekem fólia van elöl(3M-es) és tökéletesen kilátok belőle!Csak attól félek hogy ez a rendőrbácsiknak nem fog tetszeni!Mondjuk már nyár óta fennt van eddig nem szóltak érte de ami késik az nem múlik!Nem tudnátok valami öttletet mondani hogy lehetne mégis besőtétíteni a vezető oldali üveget is?Én halottam valami olyan üvegről ami napfényre besötétedik és sötétségre kivilágosodik!Nem lehetne valami ilyennel megoldani!Mert ha az ember elmegy fóliáztatni már csak biztonsági szempontból is jobb hogy előre (vezetőoldali üvegekre gondolok)is rakat fóliát, vagy nem?Na szóval várom a megoldásaitokat hogy lehetne sötétíteni a vezetőoldali üvegeket is!(mert azé jó lenne nem 10-ből 9 ezt mondaná ;D )Ja nekem van engedélyem!
« Last Edit: 2008 March 16, 21:17:13 pm by Dugo »

Offline lacccus

  • A mester
  • *****
  • Posts: 638
  • Segített?: +39/-5
Re: ablakfólia
« Reply #26 on: 2008 March 16, 21:28:30 pm »
nekem gyárilag,ugye van az a halványzöld (hővédő)üveg...namármost,ha felteszem rá a leghalványabb fóliát,már túl is léptem a megengedett százalékon >:(
én még ilyen fóliáról nem hallottam,tényleg van??
amúgy le kell nagy ívben....a szabályokat,a halvány fóliáért nem szólnak a rendőrök,csak ha nagyon meg akarnak büntetni,mert kell nakik a lé.
ha meg ez a helyzet,majdnem mindegy miért büntetnek meg.
Minden ami autĂł hifi!:)

Offline sUdYe

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 2978
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: ablakfólia
« Reply #27 on: 2008 March 17, 00:15:23 am »
nekem gyárilag,ugye van az a halványzöld (hővédő)üveg...namármost,ha felteszem rá a leghalványabb fóliát,már túl is léptem a megengedett százalékon >:(
én még ilyen fóliáról nem hallottam,tényleg van??
amúgy le kell nagy ívben....a szabályokat,a halvány fóliáért nem szólnak a rendőrök,csak ha nagyon meg akarnak büntetni,mert kell nakik a lé.
ha meg ez a helyzet,majdnem mindegy miért büntetnek meg.

sajnos a zöld üvegre előre nem tudsz olyan fóliát rakni ami megfelelne ennek a szabályozásnak. én amit ismerek megoldás, elektromos ablak, rendőrt látok lehúzom :D igen télen is. Rendőr kérdezi, hogy miért van lehúzva mert szeretem a hideget. :P
Amúgy a fóliázás az első ablakra azért van korlátozva mert éjjel sötétben nem fogsz kilátni a kocsiból. nappal még jó is, hasznos.

Dugo

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #28 on: 2008 March 17, 20:05:54 pm »
nekem gyárilag,ugye van az a halványzöld (hővédő)üveg...namármost,ha felteszem rá a leghalványabb fóliát,már túl is léptem a megengedett százalékon >:(
én még ilyen fóliáról nem hallottam,tényleg van??
amúgy le kell nagy ívben....a szabályokat,a halvány fóliáért nem szólnak a rendőrök,csak ha nagyon meg akarnak büntetni,mert kell nakik a lé.
ha meg ez a helyzet,majdnem mindegy miért büntetnek meg.

sajnos a zöld üvegre előre nem tudsz olyan fóliát rakni ami megfelelne ennek a szabályozásnak. én amit ismerek megoldás, elektromos ablak, rendőrt látok lehúzom :D igen télen is. Rendőr kérdezi, hogy miért van lehúzva mert szeretem a hideget. :P
Amúgy a fóliázás az első ablakra azért van korlátozva mert éjjel sötétben nem fogsz kilátni a kocsiból. nappal még jó is, hasznos.
Igen csak akkor van gáz ha a rendőr azt mondja hogy húzza fel az ablakot! :'(Ja amúgy új kocsiknál már hallottam ilyen üvegről!Szemüvegeknél olvastam hogy 85%-ra besötétül a napfényre és sötétségre pedig 15...12%-ra kivilágosodik!Szerintem ez lenne a legjobb megoldás!Csak az a kérdés hogy hogyan lehetne ezt megoldani vagy beszerezni???

Ryan

  • Guest
Re: ablakfólia
« Reply #29 on: 2008 March 17, 23:51:14 pm »
lakibacsi-nak van F@sza foliája!